bezár
 

art&design

2011. 08. 27.
Átfogó kiállítás a horvát expresszionista művészetből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az első átfogó kiállítás nyílik a horvát expresszionista művészetből Strast i bunt (Szenvedély és lázadás) címmel Zágrábban, a Klovicevi dvori Galériában szeptember 6-án.
A felsővárosi egykori udvarház termeiben most először mintegy 300 kiállítási tárgyon, festményeken, szobrokon, grafikákon, építészeti tervrajzokon, irodalmon, színház- és filmművészeten, zenén keresztül kap átfogó képet a látogató a 20. század eleji művészeti irányzat horvátországi megjelenéséről és kiváló alkotóiról.

Az expresszionizmus irányzata a latin exprimere (kifejezni) szóból ered és 1911-ben az összes modern művészeti irányzat gyűjtőneve volt. Drezdában 1905 és 1913 között működött a Die Brücke (A híd) nevű festészeti csoport, később Berlinben a Der Sturm (A vihar) című irodalmi folyóirat és ez a modern stílus viszonylag korán hódított a horvát irodalomban, a képzőművészetben és a színházban is.

2008-ban ugyancsak a Klovicevi dvori Galériában Tiha pobuna (Csendes lázadás) címmel sikeres kiállításon mutatták be a német expresszionizmus legnagyobb mestereit.

Ekkor határozták el a galéria vezetői, hogy összegyűjtik az irányzat legjobb horvát képviselőit valamennyi művészeti ágból. Az írók között bemutatják például Miroslav Krlezát, a neves zeneszerzőt, Boris Papadopulót, az építészek között Drago Iblert, akinek fából épült toronyháza áll Zágrábban, emellett Marino Tartaglia, Zlatko Sulentic és Milivoj Uzelac, az expresszionista festészet nagy alakjai alkotásai is láthatók lesznek. A stílus jegyei leginkább a grafikában, a rajzban csúcsosodnak ki, Vilko Gecan, Marijan Trepse vagy Sergije Glumac munkáiban.

A kiállítás koncepcióját Zvonko Markovic professzor dolgozta ki, a tárlat - amely november 9-ig tart nyitva - kurátora Iva Sudec - olvasható a Klovicevi dvori Galéria honlapján.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés