bezár
 

art&design

2011. 08. 28.
Mégsem tetszik a pápaszobor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Róma városa mégiscsak úgy döntött, szépítésre szorul II. János Pál néhány hónapja felavatott szobra. A pápát ábrázoló alkotás csak a művésznek tetszik, aki nemet mondott arra, hogy a szobrot megváltoztassa.
A legőszintébb az a római volt, aki egyik éjszaka letakarta II. János Pál szobrát így nyilatkoztatva ki nemtetszését. Boldoggá avatásának alkalmából májusban avatták fel a lengyel pápa öt méter magas bronzszobrát a római Termini pályaudvar előtti téren. Oliviero Rainaldi alkotása kezdettől fogva vegyes fogadtatásra talált: a szobrot felavató Gianni Alemanno főpolgármester modernnek és szuggesztívnek nevezte, a L'Osservatore Romano szentszéki napilap viszont csúnyának titulálta a formája miatt a rómaiak által üres őrtoronynak és Barbapapának elkeresztelt szobrot. A II. János Pálhoz méltóbb alkotás érdekében aláírásgyűjtés is indult, ezért az önkormányzat végül szakbizottságra bízta a döntést. Az úgynevezett bölcsek tanácsa a szobor módosításáról határozott, például arról, hogy az alkotásnak legyen kisebb a feje, legyen nyaka és másfajta legyen a palástja is.

Rainaldi leszögezte, egy milimétert sem hajlandó változtatni a szobron. A Róma város szépségéért felelős kulturális bizottság elnöke, Federico Mollicone a sajtónak úgy nyilatkozott, baj akkor történt, amikor a polgármesteri hivatal az egyszerű tervrajz alapján, előzetes gipszmodell nélkül rendelte meg a szobrot. Ha pedig Rainaldi nem hajlandó rá, szeptemberben másik alkotóra bízzák a szobor szépítését.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Ari Aster: Fehér éjszakák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés