bezár
 

art&design

2011. 08. 29.
Módosulhat a kulturális örökségről szóló törvény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nagyberuházások esetében az előzetes régészeti felmérés szabályainak pontosítását kezdeményezi a fideszes L. Simon László a kulturális örökség védelméről szóló törvényhez benyújtott módosító indítványában.
Ezt hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be a kormánypárti országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta: az elmúlt időszakban számos nagyberuházás esetén problémaként merült fel, hogy a magas beruházási költségű, nagy telephelyigényű beruházások vonatkozásában a kulturális örökségvédelmi szabályok által kötelezően előírt megelőző régészeti feltárások teljes költségigényét nagyon nehéz előre megbecsülni.

Éppen ezért a fideszes képviselő azt kezdeményezi, hogy legyen kötelező a beruházások előtt előzetes régészeti dokumentációt készíteni.

Ennek a műszeres lelőhely- és leletfelderítés és terepbejárás alkalmazásával készült dokumentumnak a segítségével ugyanis ki lehet számolni a régészeti feltárások teljes költségeit és időbeli igényét is - mondta.

L. Simon László leszögezte: további újdonság, hogy ha a dokumentáció során megbecsült költségek túl magasak, akkor állami segítséggel - akár állami támogatással - másik területet lehet találni a beruházáshoz.

A gyakorlatban a fideszes képviselő szerint ez úgy nézne ki, hogy ha egy nagyberuházás a bizonytalan régészeti beruházási költségek miatt nem valósulna meg – ahogyan L. Simon László szerint volt is erre példa – akkor a beruházás kapcsán tárgyaló szakminiszter megegyezhet úgy is, hogy ezek a költségek ne befolyásolják a beruházást.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény tárgyalása a részletes vitával folytatódik az Országgyűlés szeptemberben kezdődő őszi ülésszakán.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés