bezár
 

art&design

2008. 07. 16.
Meghosszabbították a Hódolat Brunelleschinek című tárlatot
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem egy hónappal meghosszabbította a Hódolat Brunelleschinek című kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria, így Fekete Tamás kisplasztikáit július 27. helyett egészen augusztus 24-ig láthatja a közönség - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
A tavaly elhunyt szobrászművész, Fekete Tamás élete utolsó, akár főművének is tekinthető alkotását, a Hódolat Brunelleschinek című ciklusát végrendeletében a Magyar Nemzeti Galériára hagyományozta.

A tizenhárom kisplasztikát felvonultató, május 24. óta látható tárlatot bemutatva korábban Bereczky Loránd, az intézmény főigazgatója megjegyezte: "a muzeológiai munkához szerencse is kell. Ilyen szerencse, hogy az idei év a reneszánsz jegyében telik, és mi pont most állítjuk ki Fekete Tamás Filippo Brunelleschi előtt tisztelgő kisplasztikáit".

Mint elárulta, a tavaly elhunyt szobrász nagyobb sorozatot tervezett a reneszánsz építészmester mérnöki zsenijének bemutatására, melyet a Magyar Nemzeti Galériának kívánt ajándékozni, végül a másfél évtizedes munka eredményét végrendeletében hagyta a múzeumra. 

"A kiállítás példát mutat abból, miként lehet életünkbe bekapcsolni a reneszánsz nyújtotta értékeket" - méltatta a szobrász alkotásait az igazgató.

Fekete Tamás (1931-2007) 1949-től az Egyesült Izzó művészeti szabadiskolában festészetet és Ferenczy Béni műtermében szobrászatot tanult, közben szerszámkészítőként és szerszám-konstruktőrként dolgozott. 1963-tól kiállító művész, kisplasztikákat, portrékat, köztéri szobrokat, érmeket alkotott. Korai művei rézdomborítások és kisplasztikák, a 60-as évek végén fával és ritkábban kővel dolgozott. A 70-es évek elejétől datálódik fém kisplasztikáinak időszaka. 1994-től haláláig Brunelleschi (1377-1446)  építészeti elvei, szerkezetei által ihletett kisplasztikai sorozata foglalkoztatta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

Más művészeti ágakról

Mark Rothko lemezborítók
építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
A MI kapcsolata a művészetekkel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés