bezár
 

art&design

2008. 07. 16.
Meghosszabbították a Hódolat Brunelleschinek című tárlatot
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem egy hónappal meghosszabbította a Hódolat Brunelleschinek című kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria, így Fekete Tamás kisplasztikáit július 27. helyett egészen augusztus 24-ig láthatja a közönség - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.
A tavaly elhunyt szobrászművész, Fekete Tamás élete utolsó, akár főművének is tekinthető alkotását, a Hódolat Brunelleschinek című ciklusát végrendeletében a Magyar Nemzeti Galériára hagyományozta.

A tizenhárom kisplasztikát felvonultató, május 24. óta látható tárlatot bemutatva korábban Bereczky Loránd, az intézmény főigazgatója megjegyezte: "a muzeológiai munkához szerencse is kell. Ilyen szerencse, hogy az idei év a reneszánsz jegyében telik, és mi pont most állítjuk ki Fekete Tamás Filippo Brunelleschi előtt tisztelgő kisplasztikáit".

Mint elárulta, a tavaly elhunyt szobrász nagyobb sorozatot tervezett a reneszánsz építészmester mérnöki zsenijének bemutatására, melyet a Magyar Nemzeti Galériának kívánt ajándékozni, végül a másfél évtizedes munka eredményét végrendeletében hagyta a múzeumra. 

"A kiállítás példát mutat abból, miként lehet életünkbe bekapcsolni a reneszánsz nyújtotta értékeket" - méltatta a szobrász alkotásait az igazgató.

Fekete Tamás (1931-2007) 1949-től az Egyesült Izzó művészeti szabadiskolában festészetet és Ferenczy Béni műtermében szobrászatot tanult, közben szerszámkészítőként és szerszám-konstruktőrként dolgozott. 1963-tól kiállító művész, kisplasztikákat, portrékat, köztéri szobrokat, érmeket alkotott. Korai művei rézdomborítások és kisplasztikák, a 60-as évek végén fával és ritkábban kővel dolgozott. A 70-es évek elejétől datálódik fém kisplasztikáinak időszaka. 1994-től haláláig Brunelleschi (1377-1446)  építészeti elvei, szerkezetei által ihletett kisplasztikai sorozata foglalkoztatta.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Todd Phillips: Joker


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés