bezár
 

art&design

2011. 08. 31.
Art on Lake: gazdag programmal búcsúzik a vízi kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színházi előadás, divatbemutató és egy lengyel fény-performansz búcsúztatja a Szépművészeti Múzeum Art on Lake - Művészet a tavon című kiállítását, amely vasárnap estig látható a Városligeti csónakázótavon.
A soros magyar EU-elnökség egyik legnagyobb kulturális rendezvényeként megvalósult tárlaton 14 európai uniós ország 25 neves alkotójának nagyrészt erre az alkalomra készült szobraival találkozhat a nagyközönség - emlékeztet a Szépművészeti Múzeum által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Pénteken este két Csehov-egyfelvonásost láthatnak az érdeklődők a tavon felállított színpadon: Funk Iván rendezésében a Leánykérés és a Medve című darabok kerülnek színre.

Roma tradíció és modernitás a divat világában címmel szombaton este hét órától a Romani Design divatbemutatójának ad otthont a vízi színpad. Ez a rendezvény előhírnöke a szeptember végén a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában megrendezendő Romani Design 2011-es nagy őszi/téli divatbemutatójának.

Vasárnap a lengyel Akademia Ruchu (Mozgás Akadémia) társulat fény-performansza zárja a kiállítást. A Lengyel Intézet és a budapesti lengyel nagykövetség által szervezett, este fél kilenckor kezdődő előadás a Millenniumi hídfő és a Vajdahunyadvár közötti szakaszon lesz látható.

A "színházi viselkedéssel" és vizuális narrációval foglalkozó kultikus társulat a performance, a színház és a film műfajaiból építkezik, legfontosabb művészeti eszközei a mozgás és a tér. A rendhagyó helyszíneken, mindig más közegben, gyárépületekben, köztereken megrendezett színházi akciók folyamatosan új formákat keresve definiálják újra színház és város viszonyát - szól az Akademia Ruchuról a múzeum közleménye.

Tájékoztatásuk szerint a kiállítás május 25-i megnyitása óta több százezren látták a tavon felállított alkotásokat, tízezrek ragadtak evezőlapátot, hogy közelebbről is megcsodálják a körbecsónakázható szobrokat, és több ezren tapsoltak a vízi színpadon látható zenés produkcióknak.

A nemzetközi kiállítás nemcsak hazánkban nagy siker, hanem a határokon túl is Magyarországra irányította a figyelmet: többek közt a Berliner Zeitung, a Gazeta Wyborcza, a Polityka, a Neue Zürcher Zeitung, a Franfurter Rundschau és az Euronews pozitív kritikáinak köszönhetően. A világhálóra ezrével kerültek fel a világ minden pontjáról ide látogató külföldi vendégek által készített fotók és filmek - vont mérleget a Szépművészeti Múzeum.

A kiállításon látható külföldi alkotások közül Günter Uecker víz-vitorla szobra a német művész nagylelkű felajánlásának köszönhetően a Szépművészeti gyűjteményébe került, és a múzeum tárgyalásokat folytat, hogy Jaume Plensa Lélek XII című alkotása is a magyar fővárosban maradjon.

A víziszobrok közül további művek is végleges gazdára találtak: Kelemen Zénó alkotása a CIG Pannónia Biztosító székházának kertjébe, Kicsiny Balázs összehegesztett autói a HVG székházának parkjába, Németh Ilona úszó kertjei a Millenáris Parkba, Jiri David és Kristóf Kintera munkái az Esterházy Magánalapítvány Kortárs Gyűjteményébe kerülnek - közölte a múzeum.

A kiállításon szereplő szobrok a www.artonlake.hu honlapon is megtekinthetők.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés