bezár
 

art&design

2011. 09. 01.
Befejeződött a II. Művészetterápiás Világkongresszus
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejezte munkáját a vasárnaptól szerda estig Budapesten tanácskozó II. Művészetterápiás Világkongresszus. A résztvevők egy része még a magyar fővárosban van, és a következő, 2013-ra tervezett konferencia programjáról egyeztet.
Az előadók és vendégek a világ több mint húsz országából érkeztek, Európából, Amerikából, Ázsiából és Ausztráliából - összegezte az MTI számára Hász Erzsébet, a kongresszus elnöke.

Emlékeztetett rá, hogy az első és sikeres Művészetterápiás Világkongresszust 2003-ban rendezték Budapesten, akkor 35 ország küldött szakembereket a magyar fővárosba.

A mostani tanácskozás jelentőségét abban látja, hogy a világszerte nehéz financiális körülmények között, e nagy kihagyás után sikerült a második tanácskozással és a harmadik megtervezésével megteremteni a művészetterápiás tudományos tevékenység hagyományát.

Az utóbbi évtizedben a művészetterápiák területén egyre több és több irányzat, iskola jött létre, az alkalmazási területek is állandóan sokasodnak - ezért is vélik a szervezők fontosnak a fórum működtetését.

Az egyes művészetterápiás ágazatokhoz tartozó témák (olvasás, zene, színház, képzőművészet) sokasága közé a sport-, lovas- és kisállat terápia témakör is bekerült, mivel ezek a művészetterápiák közül a mozgásművészeti terápiákhoz kapcsolódó hatékony módszereket tartalmazó határterületek.

A művészeti terápiák olyan, viszonylag új szakterületeket alkotnak szerte a világon, amelyekhez kapcsolódik egy sor új szakma.

A fejlődés kulcskérdése a felsőoktatási integráció, amely ennek megfelelően különböző fejlettségi szinten áll az egyes kontinenseken, a különbségek igen jelentősek.

Magyarország a középmezőnyben foglal helyet. Jövőre Budapest a művészetterápia egy ágának, a biblioterápiás szakemberek összejövetelének adhat helyet. A biblioterápia, az olvasás nyújtotta felismerés, katarzis és problémamegoldás az egyik eszköz például a fukushimai földrengés és atomkatasztófa áldozatainak ápolásában.

De művészetterápiás foglalkozásokat tartanak a fiatalkorúak aszódi nevelő intézményében és egyes börtönökben is Magyarországon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Serge Bloch - Davide Cali: Moi, j’attends / I Can’t Wait / Alig várom
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Interjú Révész Emesével az 1. Budapesti Illusztrációs Fesztiválról és napjaink (gyerek)könyv-illusztrációjának hazai helyzetéről
Simon Longman: Rozsda, avagy minden vérünk benne szárad
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés