bezár
 

art&design

2011. 09. 01.
Vizuális ütközet a 2B Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem szubatomi részecskéket, hanem képeket, gondolatokat, benyomásokat "ütköztet" Czeglédy Nina és Marcus Neustetter The Visual Collider/A vizuális ütköztető című kiállítása; a kanadai-magyar és dél-afrikai képzőművészek tárlata péntektől látogatható a budapesti 2B Galériában.
"Marcus Neustetterrel egyszer a szülővárosában, a dél-afrikai Johannesburgban elmentünk egy olyan előadásra, ami a nagy hadronütköztetőről (CERN) szólt. Ott egymásra néztünk, és azt mondtuk, hogy ez az, ami minket érdekel" - elevenítette fel a nemzetközi művészeti projekt indulását az MTI-nek Czeglédy Nina.

A Kanadában élő képzőművész emlékeztetett arra, hogy a céljaiban és eszközeiben is gigantikus léptékű CERN költségvetése évi egymilliárd svájci frank, 10 ezer tudós dolgozik a projekten, maga a részecskegyorsító pedig 25 kilométer hosszú.

"Míg azonban a hadronütköztető egy teljesen kiszámított, előre programozott, pontosan megszervezett rendszer, addig mi éppen ellenkező módon, spontán dolgozunk" - szólt a tudományos és a művészeti projekt különbségeiről.

Czeglédy Nina elmondása szerint Marcus Neustetterrel elhatározták, hogy a kettejük által a világ legkülönbözőbb részein készített "képeket fogják ütköztetni".

"Ezek nem turistaképek, hanem pillanatfelvételek, amelyeket nem retusáltunk, nem módosítottuk őket utólag, hanem csupán párosítottuk őket egy-egy cím mellé. Van köztük a zimbabwei választásokon, egy feketék lakta dél-afrikai lakónegyedben vagy Kanada hófödte északi részén készült fotó. Teljesen különböző helyeket és elképzeléseket párosítottunk" - hangsúlyozta a képzőművész.

A vizuális ütköztető anyaga egy dologban hasonlít a CERN hadronjaihoz: szintén mozgásban van. A művészpáros kiállítása a horvátországi Vela Luka, New York, a kanadai Banff és a skóciai Dalcrombie után érkezett Budapestre, majd útja Pozsony, Bécs és Isztambul után valószínűleg Dél-Afrikában ér véget - jegyezte meg Czeglédy Nina.

A képpárokkal egy nagy művészkönyvben, illetve textilekre nyomtatva ismerkedhet meg a közönség a 2B Galéria kiállítóterében, ahol a dél-afrikai és magyarországi televíziók felvételeit "ütköztető" videók is helyet kaptak.

Czeglédy Nina és Marcus Neustetter tárlatát Sugár János képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára nyitja meg csütörtök este; A vizuális ütköztető szeptember 9-ig látogatható a Ráday utcai kiállítóhelyen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

irodalom

A hétköznapok reménytelenségének bája A hétköznapok reménytelenségének bája
Lydia Davis: Az annyi mint, Libri, 2019.
irodalom

A művészet létjogosultsága A művészet létjogosultsága
Átadták az Arany Medál-díjakat
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés