bezár
 

art&design

2011. 09. 02.
Hagymanapot rendeznek szombaton Ópusztaszeren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak, többek között ezekkel ismerkedhetnek meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói szombaton – tájékoztatta Tóth Antal, a park néprajzi munkatársa az MTI-t.
A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, és voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás, és a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.

A szombati Hagymanapon az ópusztaszeri skanzenben a makói hagymatermesztő házánál déltől előadások hangzanak el a zöldségféle történetéről, a hagymatermesztés, növényápolás rejtelmeiről, bemutatják a betakarítás hagyományos eszközeit és használatukat.

A vendégek kipróbálhatják a hagymarostálás, -pucolás, fokhagymafűzés módszereit, ráadásul a megpucolt hagymából és az elkészült füzérekből haza is vihetnek. Az alapanyag természetesen Makóról érkezik a parkba – mondta el a szakember.

Bár lehet, hogy a hagymapucolást megkönnyezik, ezt követően az érdeklődők azt is megismerhetik, milyen szerepe volt a hagymának a népi gyógyászatban és a hiedelemvilágban. Az ínyencek hagymalevest kóstolhatnak, a gyerekek pedig a mézeskalácsot díszíthetnek.

A vendégeket a rendezvény ideje alatt dél-alföldi muzsika és alföldi dalok szórakoztatják.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

A Katona Klub előadása a Katona József Színház Sufnijában
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Nagy Zoltán: Szép csendben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés