bezár
 

art&design

2011. 09. 03.
Párbeszéd a kimonókkal - Kincset érő japán viseletek Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Japánon kívül még soha be nem mutatott, nemzeti kincsnek számító kimonókkal is találkozhat a közönség Aihara Kioko, a Gésák, élő hagyomány című könyv és fotóalbum szerzőjének mindössze négy napig tartó kiállításán Budapesten.
A Párbeszéd a kimonókkal - iparművészet és művészi szórakozás a kiotói Gion negyedben című tárlatnak a Ponton Galéria ad helyet szeptember 6. és 10. között. A keddi megnyitón 18 órától előadást is hallhatnak az érdeklődők, a kiállítást Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója nyitja meg.

Aihara Kioko (Kyoko Aihara) tárlatán a páratlan kimonók mellett kiegészítőket - vékony selyemből készült fejdíszeket, fából készült lábbeliket és különleges zoknikat is bemutatnak. A kiotói Gion negyed látványos divatját fotók is közelebb hozzák a nagy értékű textíliák mellett.

A Gésák című, magyarul is megjelent könyv és fotóalbum szerzője vetítéssel egybekötött előadáson beszél szeptember 6-án az urak szórakoztatását művészi szintre emelő gésák világát övező hagyományról, kézművességről, szokásokról és szabályokról.

A Magyarországra látogató szerző Jokohamában született, művészettörténetből diplomázott Tokióban. Jelenleg íróként és fotósként tevékenykedik. Több könyve és cikke jelent meg, a gésák misztikusnak tartott világán túl gasztronómiával és útikönyvek írásával is foglalkozik. Kioko Aihara egyedülálló módon nyerhetett bepillantást a gésák és az ősi japán város, Kiotó kézműveseinek világába, ennek eredményeként született meg nagysikerű albuma.

A könyv "írása és fényképeinek készítése során beleszerettem a kimonókba. Azt láttam, hogy a kiotói geikók és maikók - a gésáknak nevezett táncoló, szórakoztató hölgyek - kimonóiról a mai japán ember elfeledkezett, így jelenleg a japán szépség iránti érzékenységgel, az öltözet és iparművészet hagyományaival csupán a régi könyvekben és a művészvilágban találkozhatunk" - fogalmazott kiállítása kapcsán Kioko Aihara.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont Sziszifuszi munka, avagy a vonal a biztos pont
Pólya Zsombor Vonalkázás című munkájáról
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Interjú Kovalik Balázzsal aktuális munkáról, a fiatalok lehetőségeiről, a szakma működéséről és helyéről Magyarországon
irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés