bezár
 

art&design

2011. 09. 06.
A Lipcsei Iskola a Falk Miksa utcába jön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs lipcsei festők kiállításával nyitja meg szeptember 9-én Falk Miksa utcai galériáját hivatalosan a Svájcból Magyarországra települt Biksady Galéria és Aukciós ház. Olyan tárlattal, amely szorosan kapcsolódik a galéria célkitűzéséhez, a magyarországi műkereskedelem látószögének kibővítéséhez, a nálunk kevéssé ismert nemzetközi kortárs művészek alkotásainak bemutatásával.
Mint Sipos Dániel, a galéria tulajdonosa az MTI-nek elmondta, a Convoy Leipzig avagy a Lipcsei Iskola című és október 22-ig látogatható tárlat húsz kortárs művész ötven alkotását hozza el, olyan művészekét, akik a világ műkereskedelmének legkeresettebbjei. A hazai közönség 2008-ban a Műcsarnok Lipcsei jelenség című kiállításán találkozhatott az irányzat képviselőivel.

Ennek ellenére munkáik ezúttal először vásárolhatók meg magyar kereskedelmi galériában.

Lipcsében még a szocializmus éveiben működött egy akadémikus, szocreál festőiskola, amely a német újraegyesítés után igencsak megváltozott. A vasfüggöny lebontása után a városban egy addig szokatlan, a hagyományostól eltérő művészeti stílus bontakozott ki a szocreál és az új szellem találkozásából. Híre Nyugatról is vonzotta a fiatal művészeket, akik a nagyhírű lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskolára érkeztek. De nem tagozódtak be az akadémikus stílus követői közé, hanem a hagyományt átírva, felülírva, sajátos festészeti stílust, gondolkodást generáltak, az Új Lipcsei Iskolát. Sikerük Németországot, sőt a világ kortárs művészetét is felpezsdítette.

A Lipcsében 1764 óta működő Grafikai és Könyvművészeti Főiskolán (HGB) tanító három mester - Werner Tübke, Bernhard Heisig, Wolfgang Mattheuer - festészetét mint jelenséget nevezte először Lipcsei Iskolának 1972-ben Eduard Beaucamp a Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain. Az Új Lipcsei Iskola megnevezést azokra a fiatal képzőművészekre kezdték használni az ezredfordulót követően, akik a HGB-n tanultak, és a LIGA Galerie nevű önszerveződő galéria égisze alatt állítottak ki először.

A Biksady Galéria nyitó kiállításán az irányzat legjelesebb művészei, - az iskola harmadik generációját részben kinevelő világhírű festő-tanár, Neo Rauch mellett kortársai és tanítványai Tilo Baumgärtel, Christian Brandl, Peter Busch, Tom Fabritius, Falk Gernegroß, Christian Herzig, Julius Hofmann, Axel Krause, Corinne von Lebusa, Rosa Loy, Matthias Ludwig, Sebastian Nebe, Titus Schade, Annette Schröter, Jens Schubert, Sebastian Speckmann, Christoph Ruckhäberle és Steve Viezens - vannak jelen festményekkel, metszetekkel, plasztikákkal, videoinstallációkkal. A művészek többsége személyesen is eljön a Falk Miksa utcai bemutatóra.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés