bezár
 

art&design

2011. 09. 06.
Dalí- és Picasso-grafikák a Jászi Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizennégy 20. századi képzőművész, többek között Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró és Friedensreich Hundertwasser sokszorosított grafikáit, litográfiáit mutatja be a budapesti Jászi Galéria Re-Víziók címmel október 8-ig látogatható kiállítása.
A tárlat egy Stockholmban élt magyar származású gyűjtő 1960-as, 1970-es években létrejött kollekciójába nyújt betekintést; a gyűjtemény középpontjában összekötő szálként a grafika, a litográfia áll.

Mint a galériát vezető Jászi Orsolya az MTI-nek elmondta, a hétfőtől látogatható kiállításon a tizennégy művésztől - Salvador Dalí, Pablo Picasso, Joan Miró, Victor Vasarely, Friedensreich Hundertwasser, Endre Nemes, Paul Wunderlich, Guillaume Cornelis van Beverloo, Fred Weidmann, Niki de Saint Phalle, Friedrich Schröder-Sonnenstern, Howard Hodgkin, Leonor Fini és Michael Parkes - összesen 34 grafika szerepel, egy Victor Vasarely-festmény, valamint egy Salvador Dalí- és egy Paul Wunderlich-szobor mellett. A grafikák nagyobb része sokszorosított, szignált színes litográfia, de a tárlaton helyet kapott egy-két rézkarc, aquatinta is.

Hasonlóan elismert alkotók grafikái Magyarországon még ritkán bukkannak fel aukciókon, inkább csak az utóbbi pár évben jelentek meg. Értéküket befolyásolja a szerző ismertsége, a választott technika, a sorozat nagysága, valamint az, hogy kézzel szignált vagy nyomtatott aláírás látható rajta, a művész életében készült vagy múzeumi utánnyomás-e - emelte ki Jászi Orsolya.

Mint hangsúlyozta, a grafika előnye, hogy megvásárlásával viszonylag kisebb anyagi ráfordítással világhírű művészek alkotásaihoz lehet hozzájutni: 200 ezer forint körül már lehet Hundertwasser- vagy Dalí-litográfiákat szerezni, de a kiállításon azért akadnak félmillió forintnál értékesebb munkák is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés