bezár
 

art&design

2011. 09. 07.
Tíz város mutatkozik be a FesztMagyar-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz magyar és határon túli település mutatkozik be szeptember 16. és 18. között a FesztMagyar című fesztiválon a budapesti Millenáris parkban. A rendezvényen bemutatják Rófusz Ferenc animációs rendező új alkotását is, a Ticket című filmet is.
Benyák Zoltán, a Millenáris stratégiai igazgatója az eseményt beharangozó szerda reggeli sajtótájékoztatón elmondta: a FesztMagyarral szeretnének "új hangot" megütni, "más perspektívába" helyezni a Kárpát-medence kultúráját.

A rendezvényen Kassa, Miskolc, Nyíregyháza, Beregszász, Békéscsaba, Arad, Székesfehérvár, Kolozsvár, Magyarkanizsa és Lendva mutatja be kézművességét, gasztronómiai, kulturális jellegzetességeit.

"Fogalomjátékba kezdtünk, megpróbáltuk minden város identitását egy-egy szóba, fogalomba tömöríteni, a fesztiválon ezeket fogjuk kibontani" - magyarázta Benyák Zoltán, hozzátéve: a rendezvény a Kárpát-medence "új kulturális kódolásáról és annak feltöréséről ad hírt". Az igazgató elmondta: a fesztivált jövőre is megrendezik, akkor újabb tíz város mutatkozhat be.

Az igazgató felidézte: a rendezvény ötlete a 2001 és 2002 között bemutatott Álmok álmodói című kiállítás második részének tervezése közben merült fel, amellyel a Millenáris park tizedik évfordulóját szerették volna megünnepelni. Végül úgy döntöttek, kiállítás helyett fesztivállal emlékeznek meg az jubileumról, az ötletelés közben felmerült gondolatokat ültették át a FesztMagyar arculatába.

Pozsár Péter építész, a Millenárist is tervező Új Irány csoport képviseletében arról beszélt, hogy az ő feladatuk installációk tervezése volt - ezeket a települések identitását jelképező kulcsfogalmak ihlették. Hatalmas, nyitott könyv, asztal, tenyér, sétapálca - ilyen kompozíciókkal találkozhatnak a majd a FesztMagyar látogatói.

Szente Béla, a Békéscsabai Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy városukat népmesei környezetben ismerhetik meg a látogatók, a gasztronómiát, kézművességet, helyi termékeket felvonultató helyszín látványát a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas festő, Schéner Mihály "mesevilága" ihlette. Magyarkanizsa standját a dzsentri fogalma köré szervezték, itt bácskai divattervezőkkel, zenészekkel, táncosokkal találkozhat a közönség.

Rófusz Ferenc, A légy című filmjéért 1981-ban Oscar-díjat kapott filmrendező a sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál "nulladik" napján, szeptember 15-én a Teátrumban mutatja be új filmjét, amely a Ticket címet viseli. A rendező elmondta: a tízperces alkotás négy évig készült hagyományos technikával és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) volt először látható az idén nyáron.

"Tíz percbe sűrítettem egy egész életet" - fogalmazott a rendező, felidézve, hogy harminc éve egy légy szemébe, most egy születendő gyermek szemébe helyezte a képzeletbeli kamerát. "Azóta sem vállalkozott senki, hogy A légyhez hasonló háttéranimációs filmet készítsen" - tette hozzá, megemlítve, hogy nagyobbik fia "unszolására" vállalkozott a kézzel rajzolt produkció elkészítésére.

A filmben egy emberi élet stációi elevenednek meg, a záró képsorokban "eltemetik a kamerát". "Nem vidám film, elég depressziós lesz tőle az ember.

Elénk tartja a tükröt, hogy az élet apró villanás csupán" - jegyezte meg Rófusz Ferenc a mintegy hétezer rajzra épülő filmről. A címet azzal indokolta, hogy az élet olyan, mint egy utazás. "Mindenki kap egy jegyet, de nem tudja, hogy az hány állomásra szól és milyen osztályra" - vélekedett. Emlékeztetett: szomorú témája ellenére, a film a KAFF gyerekzsűrijének díját kapta, amire nagyon büszke. A Ticket a fesztivál mind a három napján látható lesz.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés