bezár
 

art&design

2011. 09. 07.
Nyílt nap a Zsolnay Kulturális Negyedben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb nyílt napon mutatják be vasárnap a tavalyi pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF)program keretében épülő Zsolnay Kulturális Negyedet az érdeklődőknek, akik most az épületegyüttes azon részeit is megtekinthetik, amelyeket később már nem láthat a nagyközönség.
A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a látogatás szakmai vezetés mellett zajlik, a résztvevőket 9 és 11 órára várják a kulturális negyed Major utcai bejáratánál.

A részvétel ingyenes, de az üzemeltetésre már átadott ingatlanokba, azaz a Zsolnay-mauzóleumba és a Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorski-házba jegyet kell váltani.

Az érdeklődők megismerhetik a Zsolnay negyed déli részén több mint 17 ezer négyzetméteren elhelyezkedő Egyetemi negyedet, ahol a Pécsi Tudományegyetem művészeti kara lelt új otthonra és ahova tavasszal a kommunikáció és a szociológia tanszék költözik.

A vendégeknek lehetőségük nyílik olyan egyetemi épületek megismerésére, melyek tantermi funkciójuknál fogva később a nagyközönség elől elzárva működnek majd.

Emellett látogatást tesznek az Alkotó negyedben, ahol a Cifra kéményt és közvetlen környezetét vehetik szemügyre és restaurátorok segítségével ismerhetik meg a Zsolnay-kerámiák helyreállításának folyamatát.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. harmadik alkalommal szervez nyílt napot a kulturális negyedben, miután az előző kettő iránt nagy volt az érdeklődés. Az első, áprilisi nyílt napon mintegy 1200 ember vett részt.

A Zsolnay Kulturális Negyed a pécsi EKF 10,8 milliárd forint költségvetésű és egyetlen folyamatban lévő nagyberuházása, melynek idén ősszel minden létesítménye elkészül. A 35 ezer négyzetméteren elterülő kulturális negyed az ország egyik legnagyobb kulturális központja lesz.

A 2009-ben kezdődött kivitelezés részeként a XIX. századi magyar iparművészet kibontakozásában és Pécs modernkori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe.

A megüresedett épületeket átépítik, felújítják, emellett megszépül a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is.

Az épületegyüttes négy nagy részből áll: a Míves negyed a Zsolnay család és a porcelánmanufaktúra történetével, különböző kézműves mesterségekkel ismerteti meg a látogatókat, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és rendezvényeknek ad otthont, a Gyermek és családi negyed az interaktív tudományos-technikai kiállítások iránt érdeklődőket várja, az Egyetemi negyed pedig a felsőfokú művészeti képzést szolgálja.

Az egyes épületek átadása 2010 nyarától folyamatos: a Zsolnay-porcelánritkaságokat bemutató Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorski-ház megújult. A páratlanul értékes kollekció iránt a tavaly szeptemberi nyitás óta hatalmas az érdeklődés annak ellenére, hogy azt a folyamatban lévő építkezés miatt előzetes bejelentés alapján lehetett megtekinteni.

A Zsolnay negyed északi és déli részét összekötő negyvenöt méter hosszú új gyalogoshíd tavaly október végén került a helyére és befejeződött a Zsolnay Mauzóleum rekonstrukciója is: a gyáralapító nyughelyét július 19-től kereshetik fel a látogatók.

A Gyermek és családi negyedbe költöző Bóbita Bábszínház január végétől várja a közönséget. Ebben a negyedben működik majd a tudomány és technika háza, a planetárium, a Pécsi Galéria és a Zsolnay út déli oldalán kialakított parkolóház. A Pécsi Galéria kiállítótere már tavaly megnyitotta kapuit Pinczehelyi Sándor képzőművész életmű-kiállításával.

Az Alkotó negyed belső udvarának átadására, az Ifjúsági Ház rendezvénytermének, a Míves negyed család- és gyártörténeti kiállításának, valamint az inkubátorházának megnyitására is hamarosan sor kerül. Utolsóként az egyetemi ingatlanok és az Ifjúsági Ház irodaépülete készül el.

A Zsolnay Kulturális Negyed megálmodóinak reményei szerint a létesítmények minden korosztály számára kínálnak színes, érdekes programokat és évente összesen 200 ezer látogatót fogadnak majd.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés