bezár
 

art&design

2011. 09. 07.
Szabadka régi térképeken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szabadkai Történelmi Levéltár térképgyűjteményéből mintegy negyven darab segítségével mutatják be a vajdasági település múltját a helyi városháza előcsarnokában szeptember 23-ig látható kiállításon.
A kiállított térképekből maga a város történelme, fejlődése, növekedése bontakozik ki szemünk előtt. Nyomon követhetők az államhatárok változásai, a városiasodás folyamata és a háborúk okozta változások - írta a tárlatról a Magyar Szó című délvidéki napilap internetes oldalán.

Szabadkáról az első panorámakép 1697-ben készült, a Palicsi-tó partját és a szabadkai várat ábrázolja. Az első, a várost felmérő földrajzi térkép 1778-ban, vagyis egy évvel azelőtt készült, hogy Szabadka elnyerte a szabad királyi város címet. Mivel a város azután már önkormányzati hatáskörrel bírt, a térképek mellett számos helyrajz, terv, irat is fennmaradt ebből az időszakból.

A 19. század térképein már pontosan nyomon követhető, hol voltak a mezőgazdasági, építkezési vagy éppen vadászati helyek: a város szélén az ipari létesítmények jelentek meg, a szomszédos Palics pedig felkapott üdülőhellyé vált, így a térképek a turizmus fejlődését is őrzik.

Készült olyan térkép is Szabadkáról, ahol a bombák becsapódási helyét rajzolták be.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés