bezár
 

art&design

2008. 07. 17.
Aba-Novák Vilmos-Zalán Tibor: 17 aktlap
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aba-Novák Vilmos-Zalán Tibor: 17 aktlap Egészen különleges műalkotásokat tartalmazó mappát, egy 20. század eleji festő és egy 21. század eleji költő közös alkotását mutatták be szerdán Debrecenben a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban: az Aba-Novák Vilmos 1920-as években készült aktrajzait és Zalán Tibor 2007-ben írt verseit tartalmazó, offszet eljárással készült mappa mindössze 80 számozott példányban jelent meg.

"Amikor az édesanyámtól örökölt grafikákat nézegettem, megfogalmazódott bennem: milyen kár, hogy csak én láthatom ezeket a műalkotásokat" - emlékezett a mappa születését megelőző időszakra Kovács Kristóf, Aba-Novák Vilmos festőművész unokája.
 
Aztán - mint mondta -, arra gondolt, kiadja ezeket mappaként, de rögtön rájött: az 1920-24 között született műveket valamilyen módon közelíteni kellene időben a mai kor emberéhez. Ekkor kérte fel Zalán Tibor költőt, aki verseket írt az általa kiválasztott 17 Aba-Novák grafikához.

Fantasztikus egymásra találásnak nevezte a két alkotó közös munkáját Jankovics József irodalomtörténész a debreceni bemutatón.

Mindkettőjüket érdekelte a női test, izgatta őket a test megjelenítése, s a 20. század eleji festő és a 21. század eleji költő hasonlóan oldotta meg feladatát - mondta. A masszív, kemény, erőt sugárzó rajzokból Zalán a szavakkal, a kézírás lírájával kicsalta az érzelmek sokszínűségét - mutatott rá az irodalomtörténész. 

"Nehéz volt ezt megoldani" - tette hozzá Zalán Tibor a Modem-beli bemutatón. "Arra törekedtem, hogy ne illusztratív legyen a szöveg, a képek ugyanis mindent elmondanak. Úgy kellett Aba-Novák grafikáit továbbgondolni a versekkel, hogy az enyém is legyen és az övé is maradjon."

Aba-Novák Vilmos csaknem 400 eredeti alkotását április 21-től több tízezren tekintették meg már Debrecenben. A tárlatot a nagy sikerre tekintettel meghosszabbították, így az július 20-ig, vasárnapig még megtekinthető a debreceni Modemben.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról
art&design

Evilági ökotópiák Evilági ökotópiák
Sokan úgy hiszik, régen sárga volt a nap
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek

Más művészeti ágakról

Pinter-darab a Radnóti Színházban, Alföldi Róbert rendezésében
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról
Interjú Donáth Attilával és Somogyi Beával, a Társadalmi Párbeszéd Színház vezetőivel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés