bezár
 

art&design

2008. 07. 17.
A falvédőre gyertek!
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A falvédőre gyertek! A huszadik század első felének világára jellemző feliratos falvédőkből "Búzát, bort és békességet" címmel nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban csütörtökön.
A tárlaton ötvenhét falvédő segítségével kaphatnak képet a látogatók nagymamáink konyhai díszítőiről - vázolta a látnivalókat Nagy Vera, a tálat rendezője szerdán az MTI-nek, hozzátéve, hogy a kiállítás a Tornyai János Múzeum és két magángyűjtő anyagából mutat be hímzett, illetve feliratos falvédőket.

JégA gyűjteményes anyagot Pittmann Zsófi képzőművész alkotásai teszik teljessé, aki 2002 óta készít modern falvédőket. Az ifjú művésznő arra keresi a választ, hogy mit ábrázolnának az egykori falvédők mai példányai, ha a műfaj nem ment volna ki a divatból. Alkotásain megjelenik Zámbó Jimmy, Elvis Presley, John Lennon, Zalatnay Sarolta, Charlie, de a viszkis rabló, Ambrus Attila is.

Az eredeti falvédők többsége a két világháború közötti időszakban készült. Mint Nagy Vera néprajzkutató fogalmazott, a kispolgárság és a parasztság otthonát díszítő falvédők használóik polgárosultabb életmód utáni vágyát tükrözik. Mivel elsősorban a konyhát díszítették, így legnagyobb számban a konyhai tematikájú darabok maradtak fönn. Felirataik takarékosságra, mértékletességre, rendre és tisztaságra intenek, dicsérik a háziasszonyt, invitálják a vendéget. A szerelem témájába sorolható falvédők szövege sok esetben nóta-, operett- vagy slágerszöveg részlete.

KőbányaA kiállításban külön csoportosítva kapnak helyet a vallásos témájú, illetve a háborús és hazafias feliratú falvédők. A vallásos darabok között a művészettörténet klasszikusaként felbukkan Leonardo da Vinci Utolsó vacsorájának leegyszerűsített kompozíciója is. Igazi ritkaságnak számít a "Horthy Miklós katonája vagyok" feliratú falvédő, amelyet a nagyközönség ezen a tárlaton láthat először. A nemrégiben a közgyűjteménybe került falvédőtípust korábban a témával foglakozó szakemberek sem ismerték.

A különleges tárlatot szeptember 7-ig láthatják Hódmezővásárhelyen az érdeklődők.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés