bezár
 

art&design

2008. 07. 18.
Képlopási vád Victor Vasarely menye ellen
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Képlopási vád Victor Vasarely menye ellen Betörés és képlopás címén emelt vádat szerda este az Egyesült Államokban a chicagói ügyészség Victor Vasarely festőművész menye ellen, akit június 20-án tetten értek, amint több százezer dollár értékben festményeket próbált titokban elvinni a város egyik raktárépületéből. Maga az érintett azt hangoztatja, hogy saját képeit akarta biztonságba helyezni, áthelyezni ugyanabban az épületben egy másik raktárba.
A 61 éves Michele Taburno-Vasarely asszony csütörtökön rövid időre megjelent a bíróságon és visszautasította az ellene felhozott vádakat. A legközelebbi meghallgatást augusztus 6-ra tűzték ki.

A Vasarely-család tagjai és a Vasarely-alapítvány vezetői évek óta pereskednek a magyar származású művész örökségéért, a "képlopás" ennek a viszálynak a legújabb epizódja. Az "op-art feltalálója", a maga idejében az egyik legsikeresebb franciaországi kortárs alkotó 1300 eredeti művet, valamint 18 000 szerigráfiát hagyományozott az alapítványra. Ezek nagyobb részének azonban nyoma veszett, miközben a művész alkotásai iránt mind nagyobb a kereslet. 

1995-ben döntőbírósági eljárással osztották fel a gyűjteményt a művész két fia között, ezt követően a művek szétszóródtak. A Vasarely-alapítvány megtámadta a döntőbíróság határozatát és beperelte a család három tagját, köztük Michele Taburno-Vasarelyt, azt követelve tőlük, hogy szolgáltassák vissza a képeket és grafikákat - avagy fizessenek 5 millió euró (1 146 000 000 forint) kártérítést.

Vasarely menye szerint valójában az a galériatulajdonos akarta megkaparintani az örökségének részét alkotó képeket, amelynek a raktárában azokat elhelyezték - ezért akarta máshová vinni őket. "Az, hogy vádat emeltek ellenem, még nem jelenti, hogy bűnös is vagyok" - mondta az újságíróknak a chicagói bíróságról távozóban.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán

Más művészeti ágakról

A HUBBY a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar produkciók nemzetközi piacokon Magyar produkciók nemzetközi piacokon
Művészet, média, marketing konferencia a Pesti Vigadóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés