bezár
 

art&design

2008. 07. 18.
Képlopási vád Victor Vasarely menye ellen
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Képlopási vád Victor Vasarely menye ellen Betörés és képlopás címén emelt vádat szerda este az Egyesült Államokban a chicagói ügyészség Victor Vasarely festőművész menye ellen, akit június 20-án tetten értek, amint több százezer dollár értékben festményeket próbált titokban elvinni a város egyik raktárépületéből. Maga az érintett azt hangoztatja, hogy saját képeit akarta biztonságba helyezni, áthelyezni ugyanabban az épületben egy másik raktárba.
A 61 éves Michele Taburno-Vasarely asszony csütörtökön rövid időre megjelent a bíróságon és visszautasította az ellene felhozott vádakat. A legközelebbi meghallgatást augusztus 6-ra tűzték ki.

A Vasarely-család tagjai és a Vasarely-alapítvány vezetői évek óta pereskednek a magyar származású művész örökségéért, a "képlopás" ennek a viszálynak a legújabb epizódja. Az "op-art feltalálója", a maga idejében az egyik legsikeresebb franciaországi kortárs alkotó 1300 eredeti művet, valamint 18 000 szerigráfiát hagyományozott az alapítványra. Ezek nagyobb részének azonban nyoma veszett, miközben a művész alkotásai iránt mind nagyobb a kereslet. 

1995-ben döntőbírósági eljárással osztották fel a gyűjteményt a művész két fia között, ezt követően a művek szétszóródtak. A Vasarely-alapítvány megtámadta a döntőbíróság határozatát és beperelte a család három tagját, köztük Michele Taburno-Vasarelyt, azt követelve tőlük, hogy szolgáltassák vissza a képeket és grafikákat - avagy fizessenek 5 millió euró (1 146 000 000 forint) kártérítést.

Vasarely menye szerint valójában az a galériatulajdonos akarta megkaparintani az örökségének részét alkotó képeket, amelynek a raktárában azokat elhelyezték - ezért akarta máshová vinni őket. "Az, hogy vádat emeltek ellenem, még nem jelenti, hogy bűnös is vagyok" - mondta az újságíróknak a chicagói bíróságról távozóban.

 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés