bezár
 

art&design

2011. 09. 14.
Kiállítás Molnár-C. Pál szakrális műveiből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Család címmel Molnár-C. Pál festőművész szakrális tárgyú képeiből nyílik kiállítás a nevét viselő, egykori lakóhelyéül szolgáló budapesti Műterem-Múzeumban csütörtökön.
A festő hagyatékát gondozó család egyik tagja, Csillag Éva elmondta az MTI-nek, hogy a kiállítás címe több módon is értelmet nyer, mert megjelenik a termekben a bibliai szent család, a szentek családja, és a festő számára oly szent saját családja is.

A látogató mintegy 30 szakrális témájú festményt, a saját családjáról készített portrékat és fotókat láthat Molnár-C. Pálról alkotás közben vagy a családja körében és olyan színészekről, mint Sinkovits Imre, Mensáros László,vagy Balczó András öttusa olimpikon, akik vendégek voltak a műteremben. A kiállítás október 29-ig tekinthető meg.

A tárlattal a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum két nagyszabású rendezvényhez, a Kulturális örökség napjai és a Szakrális művészetek hete eseménysorozathoz csatlakozik - hangsúlyozta Csillag Éva.

Emellett a kiállítás emlékeztet arra is, hogy Molnár-C. Pál (1894-1981), a római iskola egyik alapítója 30 éve, 1981-ben halt meg. A festő egyike volt a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak, 1928 és 1931 között három évet töltött Rómában, közben sokat utazott, festett és rajzolt szerte Itáliában.

Ösztöndíjas társa volt többek között Pátzay Pál szobrász, Szőnyi
István és Aba Novák Vilmos festő.

Visszatérve Magyarországra ezek a volt ösztöndíjasok alapították meg a római iskolát, amelyben az alkotások ötvözik a mediterrán hangulatot a neoklasszicista nyugalommal.

A Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum tárlatához kapcsolódik a festőről készített film vetítése vasárnap. Szeptember 23-án, pénteken pedig a tíz tagú Benyus Testvérek Kamaraegyüttesének koncertjét tartják meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés