bezár
 

art&design

2011. 09. 15.
Ókori görög települést tártak fel Bulgáriában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ókori település maradványait tárták fel Bulgáriában, Szozopol közelében, Szent Kirik szigetén - olvasható a Sofia Echo (http://www.sofiaecho.com) angol nyelvű bolgár hírportálon.
"A milétosziak első kolóniájukat, Apolloniát a mai Szozopol helyén hozták létre a Kr.e. 7. század végén. Az összes többi +bulgáriai+ görög kolónia Odesszusz (Várna), Meszémbria (Neszebar), Dionüszopolisz (Balcsik) és Bizone (Kavarna) később létesült" - nyilatkozta Krisztina Panajotova ásatásvezető régész.

Mint elmondta, a Szent Kriik szigetén feltárt település betekintést nyújt abba, hogy miként éltek az első görög betelepülők új hazájukban. Az archeológusok két utcát tártak fel, megtalálták egy fémműves műhely maradványait. Számtalan szerszám, halászati eszköz került elő, de feltártak ókori szövőszéket, csévélő orsókat is.

"Az épületek maradványai arról tanúskodnak, hogy ez egy jól szervezett, városias település volt" - hangsúlyozta Panajotova.

Napvilágra került a földművelés és a termékenység görög istennőjének, Démétérnek és lányának, Perszephonénak szentélye is, amely az áldozati ajándékok - amforák, kerámiaedények, szobrocskák - tanúsága szerint háromszáz éven át (a Kr.e. 6-3. században) működött.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés