bezár
 

art&design

2011. 09. 18.
Képcsarnok-árverés: Váli Dezső-festmény félmillió forint felett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem rontotta az esélyeket, hogy nem a megszokott belvárosi helyszínen, hanem a Városligetben, a Magyar Alkotók Házában rendezte meg szombati árverését a Képcsarnok: ott voltak az aukciós ház hűséges gyűjtői, és új érdeklődők is bekapcsolódtak; sokan és sokat vásároltak, a legtöbbet, több mint félmillió forintot egy Váli Dezső-képért fizették.
A kétszáz tételből huszonhat végzett százezer forint feletti leütéssel. A csúcs 550 ezer forint volt, ennyit adtak Váli Dezső nagyméretű, farostra festett, Végül is mindegy című, az 1970-es években készült munkájáért. Induló című 1979-80 és 2011-es datálású olajképe pedig 380 ezerre emelkedett - Váli festményei már nem egyszer hoztak ilyen magas árat a Képcsarnoknál. Vojnich Erzsébet képei is általában kiemelt áron cserélnek gazdát, most például egy szobabelsőt ábrázoló vászna jutott 200 ezer forintra.

Vén Emil élénk színekben pompázó folyóparti jelenetéért két gyűjtő vetélkedett, így 90 ezer forintról 420 ezerig licitálták. Ugyancsak 90 ezer forintról indították, és 340 ezernél ütötték le Bartha László térbeli ritmusokkal operáló A gyimesi csángóknál II. című olajképét. Gerzson Pál tájképe és csendélete 200 ezer, illetve 190 ezer forintot ért meg valakinek.

Ifj. Guti József konstruktív elemekre épülő, szürreális hangulatú műveit is kedvelik a gyűjtők: egy 1980-as csendélete 40 ezer forintról indult, és ötszörös árat ért el. Szintén 200 ezer forintért vitték el Orosz Gellért, Szentgyörgyi Kornél és Szentgyörgyi Miklós festményeit. Ugyanennyire verték fel Szervátiusz Tibor Anya gyermekével című bronzból készült kisplasztikáját is, Tóth Ernő groteszk bronzfiguráit pedig 300 ezer, illetve 160 ezer forintért vették meg.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Szívünkben kacag fel a napfény Szívünkben kacag fel a napfény
Bada Dada öngyilkosságának 12. évfordulójára
art&design

A művész mint intézmény A művész mint intézmény
A bécsi Kunstforum Man Ray kiállításáról
art&design

A levegőről, különös tekintettel a vízre A levegőről, különös tekintettel a vízre
Freund Éva Glaswege című installációjáról

Más művészeti ágakról

Karinthy Frigyes-konferencia az ELTE-n, 1. nap
irodalom

Háttal a mimetikus hagyománynak Háttal a mimetikus hagyománynak
A Helikon 2018/2. lapszámának bemutatója – Kelet Kávézó – 2018. október 10.
színház

A játék tökéletes illúziója A játék tökéletes illúziója
Újcirkusz a Trafóban: Backbone a Gravity & Other Myths társulattal
Technika és test a 20. század költészetének első harmadában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés