bezár
 

art&design

2011. 09. 21.
Ritka halgyíkcsontvázat találtak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szokatlan kövületre, egy halgyík csaknem teljesen épen fennmaradt csontvázára bukkantak német kutatók Braunschweigben.
A braunschweigi állami természettudományi múzeum őslénykutatói egy ichthyoszaurusz mintegy négy méteres, feltehetően 175 millió éves csontvázát ásták ki a város északkeleti peremén.

Az elmúlt száz éven belül ez az ötödik halgyíkcsontváz, amely Németország északi részén kerül elő - közölte Ulrich Joger, a múzeum igazgatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint (www.spiegel.de).

A lelet szenzációszámba sorolható, maguk a paleontológusok is meglepődtek. Egy ásatás helyszínén kotróval láttak neki a terep előkészítésének, de alig kezdődtek el a munkálatok, mindössze 50 centiméterrel a felszín alatt a talaj elszíneződése és csonttöredékek máris utaltak a kövületre. A kutatók csak pár méter mélységben számítottak érdekesebb leletekre.

Lehetséges, hogy - felszínhez közeli helyzetéből adódóan - a csontváz még fiatalabb, ez esetben még nagyobb szenzációnak számítana. Még nagyjából egy hétig tart a megkövült csontváz kiásása, ezt követően behatóbban megvizsgálják majd a múzeumban.

Az ichthyoszauruszok testfelépítése a mai delfinekére emlékeztet, és utóbbiakhoz hasonlóan rendszeresen fel kellett úszniuk a felszínre levegővételért. A tengerlakó hüllők a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 90 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, míg a legrégebbi halgyíkkövületek a triászból, körülbelül 240 millió évvel ezelőttről származnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
A PesText fesztivál programjai a PIM-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés