bezár
 

art&design

2011. 09. 22.
Újraavatják a londoni Bartók Béla-szobrot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét áll Londonban Bartók Béla szobra a South Kensington metrómegállótól pár lépésre levő Malvern Court előtti járdán; Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotását, amely útépítés miatt került néhány évre raktárba, szombaton avatják fel újra ünnepélyes keretek között.
A kétméteres bronz szobrot, amely felöltőben, kalapban, zsebre dugott kézzel ábrázolja a nagy magyar zeneszerzőt, eredetileg 2004-ben leplezte le a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) és a Bartók angliai népszerűsítéséért sokat dolgozó angol-walesi komponista, Peter Warlock (1894-1930) nevét viselő társaság. A szobrot 2009 áprilisában területrendezés és útépítés miatt a South Kensington-i önkormányzat elmozdította és a munkálatok idejére raktárba helyezte.

Az újraavatást két rendezvény előzi meg a héten: Bartókról szóló előadást tartottak szerdán az LMKK-ban a Brit-Magyar Baráti Társaság és Malcolm Rudland magyar származású angol zenész, a Peter Warlock Társaság tiszteletbeli főtitkára szervezésében.

Két neves zenetudós, Malcolm Gillies ausztrál származású zenész és nyelvész, a Bartók in Britain című könyv szerzője, a Londoni Metropolitan University rektora és Laki Péter, a New York állambeli Bard College Budapesten született zenetörténész professzora, a Bartók and His World című könyv írója beszélt a magyar zeneszerző életéről, munkásságáról.

Pénteken koncert lesz az Eaton Square-i, több száz fő befogadására alkalmas Szent Péter-templomban, ahol Bartók Béla, Peter Warlock és Henry Purcell angol barokk szerző műveit hallhatja a közönség.

A fellépő művészek között van Vásáry Tamás, Laki Péter, Malcolm Rudland, a Daimon Vonósnégyes, az Albek Duo, Ronan Magill, Pusker Júlia, Tadashi Imai, Jonathan Slade és Hannah Porro.

A koncert végén az egybegyűltek fúvós zene kíséretében felvonulnak a Sydney Place 7. számú ház elé, ahol Bartók 1922 és 1938 között rendszeresen megszállt londoni tartózkodásai idején, és ahol ma tábla őrzi emlékét.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
Todd Phillips: Joker
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés