bezár
 

irodalom

2011. 09. 23.
Női témákkal nyitott a Párizsi Magyar Intézet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fogyasztói társadalom női szépségideálja a témája a Párizsi Magyar Intézet csütörtök este megnyílt évadnyitó tárlatának. A kiállításhoz kapcsolódóan a női irodalomról rendeznek kerekasztal-beszélgetést.
A Változtass gyönyörűvé! című csoportos kiállítás középpontjában a fogyasztói társadalom, a média és a kortárs magyar képzőművészet összefüggései állnak, különös tekintettel a női test reprezentációjára.

A tárlat olyan fiatal, elsősorban női magyar képzőművészek alkotásait mutatja be, akik a média által generált új, női szépségeszményre és ideálokra, a nemi szerepek megváltozására, a férfi és női szerepek összemosódására vagy a testátalakítás lehetőségeire reflektálnak.

Pelesek Dóra esztéta, a kiállítás kurátora szerint megfigyelhető az a tendencia, hogy a nők egyre férfiasabbak megjelenésükben és szerepeikben is.

A hagyományos női szerepeket úgy kell továbbvinniük, hogy közben az úgynevezett szupernő imázsának is meg kell felelniük, azaz a karrierépítés ugyanolyan fontossá vált, mint jó családanyának lenni. Tökéletességre kell törekedni kinézetben és szellemi szinten is: "ma már nem elég jól főzni és gyereket nevelni, hanem a topon is kell mindig lenni".

Az ezekkel a problémákkal foglalkozó munkák közös vonása az erőteljes média- és társadalomkritika, valamint az egyes médiaműfajok által közvetített ambivalens női testideál olykor humoros, máskor drámai leleplezése, mint például egy olyan fotósorozat, amely anorexiából meggyógyult lányokról készült.

A festmények, printek, fotók, szobrok és performansz-dokumentációk mellett több, digitális technikát is felhasználó, és azt a hagyományos képzőművészeti eljárásokkal ötvöző alkotás kapott helyet.

Ezek egyike a Magyarországon még újdonságnak számító divatvideó, amely ugyanakkor nem meríti ki egy divatbemutató témáját, hanem művészi látásmódot is közvetít: vegyíti egymással a videoművészet, a művészi kisfilm, valamint tervezői kollekciók mellé készített videoklip és a kereskedelmi reklám elemeit - hangsúlyozta az MTI-nek a kurátor.

A kiállítást csütörtök este Kovács Ilona nyitotta meg, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a női szépségideál a korokkal változik.

Az egyetemi tanár, műfordító részt vesz a péntek esti kerekasztal-beszélgetésen, amelyen Béatrice Didier-vel, a téma egyik legjelentősebb francia szakértőjével és Almássy Éva magyar származású francia íróval arra a kérdésre keresik a választ, hogy létezik-e női irodalom, valamint hogy az irodalomkritika értékítéleteit befolyásolják-e szexista előítéletek.

A Változtass gyönyörűvé! című tárlat október 23-ig tekinthető meg Párizsban.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Amikor felnő a magányos csecsemő Amikor felnő a magányos csecsemő
Áfra János Rítus című kötetéről, Kalligram, 2017, 108 o.
irodalom

Mese az életről Mese az életről
Michael Chabon: Ragyog a hold. 21. század KULT könyvek. ford.: Pék Zoltán
Nyerges Gábor Ádám alapélelmiszerei listájáról és a romantikus ponyva tömörített változatairól
Alice Munro: Ifjúkori barátnőm. Park Könyvkiadó, 2017. 285 oldal. Fordította: Rakovszky Zsuzsa

Más művészeti ágakról

színház

Országomat egy… – miért is? Országomat egy… – miért is?
Andrei Şerban III. Richárd rendezése a Radnóti Színházban
Az antropocén jövőtlensége a Futurum Perfectum című kiállításon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés