bezár
 

art&design

2011. 09. 23.
André Kertész-képek a Nemzeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
André Kertész ritkaságszámba menő polaroid képeinek kicsomagolásával kezdődött meg a jövő héten nyíló, André Kertész Retrospektív című kiállítás berendezése a Magyar Nemzeti Múzeumban. A világhírű magyar származású fotográfus munkásságát bemutató vándortárlat 250 művet tár a látogatók elé szeptember 30. és december 31. között.
A pénteki sajtóeseményen elhangzott, hogy a kiállított képek legtöbb darabja vintázs, illetve a fényképész által jóváhagyott kópia. Fisli Éva muzeológus, kurátor elmondta: Magyarországon még soha nem volt látható André Kertész munkásságának az egészét átfogó tárlat.

A muzeológus hangsúlyozta: a kiállítást a párizsi Jeu De Paume múzeum állította össze 2010 szeptemberében, a képek a svájci Winterthur és Berlin után érkeznek Budapestre. Fisli Éva kiemelte, hogy a 250 műtárgy között számos könyv, katalógus és egyéb tárgy is látható lesz a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben mintegy ezer négyzetméteren.

A kurátor emlékeztetett arra, hogy a fotográfusnak először az 1930-as években nyílt kiállítása Torzulások című sorozatából a Vigadó Galériában. Ezt követően ugyan több tárlat is megemlékezett André Kertészről, de azokon többségében a kiállításokra készült kópiák voltak láthatók - tette hozzá. A pénteki kicsomagoláson a speciális ládákból elővett tizennyolc darab, 8x8 centiméteres polaroid képről elmondta: a fotók az 1970-es években, André Kertész feleségének halála után készültek egy ajándékba kapott fényképezőgéppel.

"A képek főszereplője egy üveg brüszt, amelyet egy kirakatban látott meg André Kertész. A szobor a feleségére emlékeztette" - magyarázta a kurátor. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kiállításhoz egy kamaratárlat, valamint egy egynapos konferencia is kapcsolódik.

A kísérőkiállítás A Kertész-képek. Kertész és Magyarország címet viseli, és azt mutatja be a látogatóknak, hogyan alakult Magyarországon a Kertész-életmű recepciótörténete. Az autorizált kópiákat és néhány vintázst felvonultató tárlat számos intézmény együttműködésével jött létre, de néhány magángyűjtemény is kölcsönzött fotográfiát.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés