bezár
 

art&design

2011. 09. 25.
Egy börtönkápolna feltámadása: fotókiállítás Balassagyarmaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Balassagyarmati Fegyház és Börtön kápolnájának felújítását mutatja be Gránitz Miklós fotókiállítása, amelyet hétfőn nyitnak meg a Nógrád megyei városban.
A börtönkápolnát az elítéltek újították fel egyedülálló freskóterápia keretében 2008 szeptembere és 2009 decembere között.

Gránitz Miklós a kezdetektől végigfotózta a munkálatokat, a képekből válogatott kiállítást a Madách Imre Városi Könyvtárban nyitja meg Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat alpolgármestere - mondta az MTI-nek Nemszilaj László, az intézet sajtóreferense.

A Szent Mihály kápolna felújítását egyben terápiának is szánták a börtönben. A Norvég Civil Támogatási Alap segítette a programot, amelyben 70 elítélt vett részt. A tíz méter magasságú kápolnában 350 négyzetméteres felületen nyolc stilizált ablakban jelenítették meg a biblia képeket, amelyeket Lencsés Zsolt festőművész festett a falakra. Az elítéltek nemcsak az építési és festési munkákban vettek részt, hanem ők tervezték a témaköröket is. Vác, Márianosztra és Balassagyarmat intézeteiből 36 munka érkezett a rajzpályázatra.

Felújítása óta a terem kápolnaként és könyvtárként működik.

Nemszilaj László elmondta, hogy a munkákról fotókkal illusztrált könyv is készült. Kronauer Éva Lilla Aranymadár freskó tolla - Egy műemlék kápolna nem mindennapi újjászületése című kötetét a szerző jelenlétében szeptemberben mutatta be a fővárosban Budai István, a balassagyarmati intézmény parancsnoka.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés