bezár
 

art&design

2011. 09. 25.
Kiállítás Sárközy Pál festményeiből Moszkvában magyar közreműködéssel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sárközy Pálnak, a francia államfő édesapjának, valamint alkotótársának, Werner Hornungnak a közös festményeiből nyílt kiállítás a hétvégén Moszkvában Oroszország párizsi nagykövetsége, az Orosz Művészeti Akadémia és a budapesti Abigail Galéria közös szervezésében, Mihail Svidkoj, az orosz államfő nemzetközi kulturális ügyekben illetékes különmegbízottja védnökségével.
Az érdekes képek alapját Sárközy Pál hagyományos technikával festi, Werner Hornung számítógépes grafikus, számos díj kitüntetettje pedig ezeket számítógépen dolgozza fel, majd ezt esetenként újabb hagyományos kiegészítés és újabb digitális feldolgozás követi. A kiállításnak helyet adó moszkvai galéria szerint ezek a művek a szürrealizmus és a francia szimbolizmus hagyományait viszik át a pop art szellemében a legkorszerűbb technológiák területére. "Ezek a képek nem valószínűtlen dolgokat ábrázoló, szürrealista, vagy jelképes jellegű fotók, hanem a század dokumentumai, amelyek a korszerű technológiák felszabadító erejéről szólnak" - áll az ismertetőben.

Sárközy Pált és Werner Hornungot a kiállítás alkalmából az Orosz Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjaivá választotta a testület elnöksége.

Az Abigail Galéria és Aukciós Ház Sárközy Pál és Werner Hornung képviselője Franciaországon kívül, e minőségében vett részt a művészek első moszkvai bemutatkozásának szervezésében. Hajdú Katalin, a galéria tulajdonosa tudatosan vállalt feladatának tekinti a külföldön nevessé vált, de Magyarországon még nem, vagy alig ismert művészek bemutatását a hazai közönségnek. Ennek jegyében 2005-ben kezdte a Próféták hazatérnek című kiállítás-sorozatot, amelynek keretében már több mint harminc külföldön élő magyar származású művész munkásságát mutatta be.

A nagy érdeklődéstől kísért ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Mihail Svidkoj elnöki különmegbízott, a kiállítás védnöke, Zurab Cereteli ismert képzőművész, akinek a galériájában a tárlatot rendezték, és megjelent Íjgyártó István moszkvai magyar nagykövet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Háttérbeszélgetés Balog Józseffel a Thealter nemzetközi színházi fesztivál indulásáról és működéséről, kapcsolatrendszerekről, a fiatalok lehetőségeiről
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés