bezár
 

art&design

2011. 09. 26.
Art deco-pályázatot hirdet az Iparművészeti Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
ArtDeco21 címmel hirdet pályázatot az Iparművészeti Múzeum az art deco örökségének 21. századi megjelenítésére. November 25-ig olyan tárgyakat várnak, amelyek az 1920-as és 30-as évekre jellemző eklektikus stílus eredeti törekvéseire épülve a mai kor embere számára megteremtik az anyag, a forma és a funkció egységén alapuló harmóniát.
Az Iparművészeti Múzeum hétfői közleménye felidézi, hogy az art deco, amely az 1920-as években indult útjára és a 30-as évekre nemzetközi irányzattá fejlődött, minden művészeti területen megjelent a designtól az építészeten és enteriőrtervezésen át az ipari formatervezésig, a divat és ékszerek, valamint a képzőművészet és a film világáig.

Az alkotásokban a korra jellemző ipari innovációk, új anyagok - például a króm és a bakelit - is megjelentek, a technikai fejlődés pedig lehetővé tette, hogy az egyedi tárgyak mellett a széria- vagy akár a minőségi tömegtermelés is teret kapjon.

Az art deco ugyanakkor az elegancia és a luxus megtestesítője is volt. A tárgyakat jellemző futurista, kubista, geometrikus elemek mellett Tutanhamon sírjának felfedezése is új elemekkel bővítette a stílust.

Magyar art deco és modernizmus című, jövőbeni kiállításához kapcsolódva az Iparművészeti Múzeum pályázata arra keresi a választ, hogy a kortárs iparművészek és designerek hogyan tudják az art deco örökségét áthozni a 21. századba az új anyagok, új technikai innovációk és tudományos felfedezések közepette.

"Mit jelent ma az art deco? Hogyan tudnak a tervezők olyan használati tárgyakat készíteni, amelyek az art deco innovatív design hagyományait őrzik akár anyagukban, akár formavilágukban, de funkcionalitásuk és szemléletük a 21. századi környezethez igazodik?" - többek között erre várnak választ a pályamunkákból a szervezők.

A pályázaton egyének és csoportok is indulhatnak egyetlen vagy több különálló alkotással, illetve kollekcióval is. Bármilyen iparművészeti munkával lehet jelentkezni, várnak például bútort, öltözetet, ékszert, tapétát, csomagolást, lakástextilt, cipőt vagy porcelánt is.

Anyagpárosításra, méretre, mennyiségre vonatkozó megkötés sincs.

A pályázati anyag leadási határideje: november 25., 12 óra. A beérkezett pályamunkákat a múzeum szakértői zsűrije bírálja el december 1-ig.

Az eredményhirdetést várhatóan a karácsonyi Kreatimm vásáron (december 10-11.) tartják, ahol a nyertes munkákat is megismerheti a közönség. A tervek szerint a pályaművek egy részét - a művésszel való egyeztetés alapján - a múzeum boltjában is árusítani fogják.
A pályázat részletei az Iparművészeti Múzeum honlapján (www.imm.hu) érhetők el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés