bezár
 

art&design

2011. 09. 27.
Emberi hamvakból készített képeket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emberi hamvakból készített képeket Roman Tyc cseh festőművész. Tyc azt állítja, képeivel, amelyekből kedden este nyílik kiállítás egy prágai galériában, arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az emberi hamvak gyakran minden kegyelet nélkül nem a temetőkben, hanem a szeméttelepeken kötnek ki.
A 37 éves Tyc a Ztohoven képzőművészeti csoport tagja, amely provokatív alkotásaival égető társadalmi problémákra hívja fel a közvélemény figyelmét. A Ztohoven csoportnak néhány éve sikerült behatolnia a közszolgálati Cseh Televízió egyenes adásába, és a nézők egy eredetinek tűnő atombomba robbanást láthattak az egyik csehországi hegységben, ami kisebbfajta pánikot váltott ki a lakosság körében.

Az emberi hamvakból készített Grave Robber (Sírrabló) című kiállításnak a prágai Dvorák Sec Contemporary galéria ad otthont. A galéria képviselője szerint a műalkotások nem eladók, és a tárlat bezárása után egy megfelelő, méltó helyen szétszórják őket.

"Galériánk azért fogadta be Roman Tycet, mert meggyőződésünk, hogy ez a kiállítása nagyon időszerű és az emberi élettel összefüggő dolgokra hívja fel a figyelmet. Konkrétan arra, hogy nagyon furcsa a viszonyunk a halállal" - nyilatkozta Olga Dvoráková, a galéria igazgatója.
A művész újságíróknak elmondta: amikor hatéves korában meghalt az édesanyja, akit abban a pillanatban egy pléhurnában lévő kétkilós valaminek látott, meg volt győződve arról, hogy "biztos létezik egy út, amelyen át édesanyját ki lehet szabadítani a pléhdobozból".

Tyc közlése szerint a képei megfestéséhez szükséges emberi hamvakat a krematóriumokban kidobott hamumaradványokból szedte össze. Munkája közben is látta, mennyire kegyelet nélkül viszonyul sok-sok ember az elhunytak maradványaihoz.

"Nagyon szeretném, ha a tárlatom társadalmi vitát váltana ki. A probléma valós és egészségtelen" - jelentette ki a művész.

Roman Tyc legismertebb projektje a Szemafor (2007). Ennek keretében munkatársaival együtt ötven prágai útkereszteződés szemaforján az álló, várakozó, illetve lépegető ember figuráját más "aktív" - ülő, pisilő, keresztre feszített, pihenő, sört ivó - figurára változtatta.

Egy prágai bíróság ezért egy hónapos börtönbüntetésre ítélte Tycet, holott a bécsi Sidewalk Cinema fesztiválon a projekt első díjat nyert.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
Fischer Iván változata A Müpában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés