bezár
 

irodalom

2011. 09. 28.
Művészeti szervezetek nyílt levele
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közös, nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek, a miniszternek és a kultúráért felelős államtitkárnak az alábbi művészeti szervezetek: Befogadó Színházak Társasága, Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, Fiatal Írók Szövetsége, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Független Színházak Szövetsége, József Attila Kör, MAOE Irodalmi Tagozata, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, Magyar Írószövetség, Magyar PEN Club, Magyar Színházi Társaság, Műfordítók Egyesülete, Szépírók Társasága.
Tisztelt Miniszterelnök Úr, Miniszter Úr, Államtitkár Úr!

A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog. A művészeti szervezetek működése illetve működésképtelensége nem szűk szakmai belügy. Ezek a műhelyek a kulturális élet és a kortárs művészet számára a létfontosságú infrastrukturális alapot jelentik.

Az illetékes minisztérium 2011. szeptember végéig nem juttatta el a művészeti terület társadalmi szervezeteinek az idei működésükre hivatalosan megítélt összeget. Közülük többen hitelből élnek, a megszűnés határán állnak.

2011. szeptember 26-án a Parlamentben L. Simon László, a Kulturális és Sajtóbizottság elnöke azonnali kérdésére Szőcs Géza államtitkár azt válaszolta, hogy egy hónapon belül megkötik a szerződéseket. A kialakult kritikus helyzetre tekintettel számítunk a kötelezettségvállalás teljesítésére, és várjuk a korábban megítélt összegek ez évi, maradéktalan kifizetését.

A pályázati alapon támogatott művészeti szféra támogatási rendje és annak jogi környezete a rendszerváltoztatás óta kidolgozatlan, átláthatatlan, kaotikus, ami miatt lehetetlen az érintett szervezetek kiszámítható működtetése. Éppen ezért arra kérjük a kormányt, indítson párbeszédet a probléma megoldása érdekében, aminek megvalósításához alulírott szervezetek szakmai segítségünket felajánljuk, valamint további érintett művészeti szervezetek bevonását javasoljuk.

Budapest, 2011. szeptember 28.

aláírók:

Befogadó Színházak Társasága, Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, Fiatal Írók Szövetsége, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Független Színházak Szövetsége, József Attila Kör, MAOE Irodalmi Tagozata, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, Magyar Írószövetség, Magyar PEN Club, Magyar Színházi Társaság, Műfordítók Egyesülete, Szépírók Társasága

kapják:
Miniszterelnöki Hivatal
Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
NEFMI Kulturális Államtitkárság

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Krimiírás, veganizmus és a piros kabátos nő Krimiírás, veganizmus és a piros kabátos nő
Egy női krimiíró mindennapjai 1.
irodalom

Huszonegyedik #3 Huszonegyedik #3
A történetmondás kínzó vágya

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Tehetség és siker hálózatai Tehetség és siker hálózatai
Mi a siker titka? – hálózatok a siker szolgálatában. 2019. március 22. Central European University (Budapest)
Filmélmények a 9. Frankofón Filmnapokról
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés