bezár
 

art&design

2011. 09. 29.
Fehér László-tárlat Hódmezővásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egyik legismertebb hazai kortárs festő, Fehér László alkotásaiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában október 8-án - közölte Nagy Imre múzeumigazgató csütörtökön a helyszínen.
Hosszú évek óta hagyomány, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet elnyerő alkotó a következő esztendőben önálló kiállítással mutatkozik be - mondta a művészettörténész. Hozzátette: a megújuló Alföldi Galéria emeleti termeiben Fehér László másféltucat, döntően az idén vagy az elmúlt években készült alkotását láthatja majd a közönség.

A székesfehérvári születésű, a képzőművészeti főiskolán Szentiványi Lajos és Kokas Ignác tanítványaként végzett festő a hazai alkotók közül az, akinek munkásságát a világ szinte bármelyik galériájában elfogadják és elismerik. Az ötvenhét esztendős alkotó itthon és külföldön is rendkívül népszerű a műtárgypiacon, az évtizedek óta rengeteg képet eladó festő volt az első kortárs magyar képzőművész, akinek műve a világ egyik legjelentősebb aukciósháza, a Sotheby's árverésére is bekerült.

Különleges, monokróm képeinek egy része a létező szocializmus világát idézi meg, más alkotásai egy-egy építészeti elem és az ember kapcsolatát vizsgálják, e műveknek szinte metafizikus hangulatot ad, hogy az alakokat csupán egy kontúr jelzi. A vásárhelyi tárlat látogatói néhány kép segítségével megismerhetik Fehér László szintén egyedi színkezelését is, az egyik bensőséges portré például saját lányát ábrázolja.

Fehér László 1993-ban Munkácsy-, 2000-ben Kossuth-díjat kapott. 2006-ban Prima-díjjal tüntették ki, illetve a Magyar Kultúra Követévé választották.

A festőművész és Hódmezővásárhely kapcsolata csaknem négy évtizedes múltra tekint vissza, Fehér László ugyanis 1972-ben elsőéves főiskolásként az alföldi városban vett részt élete első művésztelepén. Elmondása szerint ekkor annyira megszerette a várost és az itt élő embereket, hogy kisebb megszakításokkal az Őszi Tárlat állandó kiállítójává vált. A 2009. évi Őszi Tárlaton Hódmezővásárhely Endre Béla-díját vehette át, tavaly pedig a tárlat fődíját szavazta meg a festőnek a kiállítás tizenegy tagú szakértő zsűrije.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
Fischer Iván változata A Müpában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés