bezár
 

art&design

2011. 09. 29.
Új állandó kiállítás Budapest történetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A főváros történetéről szóló új állandó kiállítás nyílik a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában (BTM) pénteken; a Budapest - Fény és Árnyék című tárlat a főváros ezeréves történetét mutatja be a kor legmodernebb eszközeivel.
A kiállítás az időrendet követve a múzeum legfontosabb tárgyait, különleges kincseit felvonultatva mutatja be az évszázadok során annyiszor lerombolt, majd újjáépített város történetét.

A javarészt a Történeti Múzeum kincseiből összeállított tárlatra számos raktárban pihenő különleges régészeti lelet került elő, köztük egy Dunából kiemelt kard vagy az M0-s autópálya építése során fellelt antik ezüst nyaklánc.

A modern technika vívmányait felhasználva érintőképernyős monitorok segítenek jobban megismerni a főváros színes történelmét és lehetőséget adnak jobban elmélyülni egy-egy részben olvasmányok, képek, interaktív játékok és eredeti dokumentumok felolvasásával készült hanganyagok segítségével.

A Budapest történetéről szóló korábbi kiállítás az évek során elhasználódott, elavult, felújításra és színesítésre szorult. A korábbi tárlat mintegy húsz éven át volt látható a múzeumban, megújítása, felfrissítése aktuálissá vált - hangzott el az intézmény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A múzeum pályázati források és egyéb támogatások segítségével elkészült új kiállítása két ütemben valósul meg. A tárlat 917 négyzetméteren terül el, ebből pénteken az első ütemben 517 négyzetmétert adnak át, a további 400 négyzetméteren helyet foglaló második szakasz előreláthatóan 2012 tavaszára készül el.
A kiállítás kronologikus és tematikus egységekbe foglalva mutatja be a város különböző korszakait és funkcióit.

A számos különleges és érdekes dokumentum, tárgyi emlék között szerepel például egy működő állapotú Landerer és Heckenast nyomdagép, amelyet a tervek szerint aktív állapotban is láthat a közönség.

A második ütemben elkészülnek a kronologikus részekből mintegy oldaláganként kinyúló tematikus egységek. Ezek olyan, Budapest sajátos történetét meghatározó kérdésköröket fejtenek ki, amilyen az etnikai sokféleség kérdése, a fürdőkultúrát bemutató vitrin vagy a szőlőkultúrával foglalkozó rész.

A BTM Budapest történetét bemutató korábbi kiállítása 1993-ban nyílt meg az épület földszintjén, majd 1998-ban a főlépcsőházban elkészült a tárlat kiegészítéseként a középkori kiállítás. Az újkori rész 1995-től volt látható.

Az új és korszerű, mindkét korszakot felölelő állandó tárlat kurátora Perényi Roland történész és Végh András régész.


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés