bezár
 

art&design

2011. 09. 30.
Jubileumi aukció az Arte Galériánál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötvenedik, jubileumi aukcióját tartja szombaton az Arte Galéria, amely jelentős szecessziós, klasszikus és kortárs anyagot gyűjtöttek össze erre az alkalomra és ajándékkal is megörvendezteti vásárlóit: az árverés végén a licitkártyát kiváltók között tíz grafikát sorsolnak ki.
A 234 tételes anyagban ezúttal is vannak művészkönyvek, katalógusok, plakátok és képzőművészeti mappák.

Ez utóbbiak között van az aukció legdrágább, 120 ezer forintos tétele, Bálint Endre tizenkét linómetszete, valamint a könyv, - Caute: Oldd meg sarudat - amelyben ezek illusztrációként megjelentek. Bálint Endrének még három munkája szerepel az aukción 18 ezer és 38 ezer forint közötti kikiáltási árakon.

Korniss Dezső 1967-es datálású tus-akvarell rajza 110 ezer forintról indul. Ritkaság az egyedi grafika Kassák Lajostól, most egy lányportré tusrajz érhető el 75 ezer forintos induló áron, míg egy linómetszete 44 ezer forintos kikiáltási árat kapott. A finom ceruza- és krétatechnikájú nőalak Gyarmathy Tihamértól és az alföldi hagyományokat követő Kohán György Viharos égbolt pasztellje egyaránt 55 ezer forintos kezdő árral szerepel a kínálatban.

Miként korábban, most is erős a 20. század eleji szecessziós vonulat - mondta az MTI-nek Marsó Diana, a galéria tulajdonosa. Az Arte árveréseinek egyik legkeresettebb alkotója Jaschik Álmos, a művésztől most egy kaktuszokat ábrázoló színes szecessziós ceruzarajzot kínálnak 44 ezer forinttól.

A felvidéki művészéletben is elismert Tichy testvérpár grafikáin erősen érezhető a szecesszió hatása, így Tichy Kálmán 1910-ből való Kirándulók és a hasonló korú Hegytetőn tus-akvarell technikájú munkáján, valamint Tichy Gyula színes fametszetű ex librisén. Korabeli szecessziós keretben kínálják Basch Árpád könnyed lányalakját. A kortárs anyagban El Kazovszkij, Szikora Tamás, Banga Ferenc és Gross Arnold művei is szerepelnek.

Marsó Diana szerint igazi csemege a plakátkollekció, amelyben meglepően jó állapotban megőrzött a 60-as, 70-es, 80-as évekbeli plakátokat kínálnak.

Lakner László 1969-es kiállítási plakátterve a festő és Kemény György közös munkája. Különös aktualitást ad a Műcsarnokbeli Bizottság-kiállítás az egy tételben, 7 ezer forintért kínált Bernáth(y) Sándor-, Erdély Miklós-, Veszelszky Béla-, Wahorn András-plakátoknak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon

Más művészeti ágakról

Shakespeare Amit akartok (Vízkereszt) a Szkénében
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés