bezár
 

art&design

2011. 09. 30.
A Pradóba költözött Goya első festménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hat évre megszerezte a madridi Prado múzeum Francisco Goya egyik legjelentősebb fiatalkori alkotásaként emlegetett Hannibál-képét, amelyet a mester első "igazi" festményeként tartanak számon.
A Hannibál, a hódító, aki először pillantja meg Itáliát az Alpokból című alkotás 1771 tavaszán készült és a festő itáliai tartózkodásának lenyomatát őrzi - írta internetes kiadásában az El País című spanyol napilap (www.elpais.com).

A művet a Selgas-Fagalde Alapítvány, a kép birtokosa adta kölcsön a világhírű madridi múzeumnak, amely az úgynevezett Olasz füzettel együtt állítja ki. A Cuaderno italiano Goya Itáliában töltött éveiből (1769-1771) származó rajzokat és személyes bejegyzéseket tartalmaz, többek közt fellelhető benne a Hannibál-festmény vázlata, és a képen szereplő alakok tanulmányai.

A napokban kiállított képről 1994-ig nem is tudták, hogy Francisco Goya festette, csak amikor restaurálni kezdték, akkor derült ki. Később a spanyol művész első képeként emlegették, amelyet itáliai tartózkodása végén festett, hogy részt vegyen a parmai szépművészeti akadémia versenyén.

A festménynek a megmérettetés után nyoma veszett, a 19. században Madridban bukkant fel, Fortunato Selgas impresszárió vásárolta meg, de azt hitték, olasz festő műve.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

gyerek

Rajzolj nekem!
Idén az iskolai könyvtárakért rajzolnak az illusztrátorok a Pagonyban
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés