bezár
 

art&design

2011. 09. 30.
Harminc nemzet dizájnja a Design Terminálban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Harminc európai nemzet "helyi színeit", azaz jellemző dizájntermékeit - például színvakok által is használható színes ceruzákat vagy a brit trónörökös esküvőjére reflektáló dísztárgyakat - vonultatja fel a budapesti Design Terminál Couleur local című kiállítása, amely a Design Hét 2011 pénteki kezdőnapján nyílt meg.
Nyolcadik alkalommal veszi kezdetét a Design Hét, de először az immár működő Design Terminál épületében - tekintett vissza a rendezvénysorozat egyik szervezője, Bendzsel Miklós.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta: idén 100 eseménnyel, 150 együttműködővel és 72 dizájnbolttal közösen dolgoznak azon, hogy a Design Hét egyesítse a kortárs formatervezés iránt érdeklődőket.

Mint Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára emlékeztetett, a Couleur local már a második nagyszabású tárlat a mindössze három hónapja megnyílt Design Terminál életében.
A dizájn jelentőségét méltatva a politikus elmondta: a KIM is azon kíván dolgozni, hogy a magyar formatervezés meg tudja állni a helyét a nemzetközi dizájnvilág komoly versenyében.

Ebben segítheti a tervezőket a júniusban zárult magyar EU-elnökség alatt elfogadott uniós szabadalmi egyezmény is, amely a szellemi tulajdon biztonságát adja meg a szakmának - hangoztatta.

A Design Hét kurátora, Halasi Rita Mária elmondása szerint mind az idén Couleur locale címmel meghirdetett rendezvénysorozat, mind a Design Terminál hasonló címmel megnyíló kiállítása arra a kérdésre kereste a választ, hogy vannak-e a magyar dizájnkultúrának olyan sajátos vonásai, amelyek egyedivé teszik azt a nemzetközi vizuális kultúrában. A választ az adhatja meg, ha nemzetközi kontextusba helyezzük a magyar formatervezést - vélekedett.

Szépvölgyi Viktória, a Couleur locale kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: Izlandtól Görögországig minden európai országban kerestek egy-egy társkurátort, aki segített kiválasztani az adott nemzet dizájnkultúrájának három-három friss és jellemző termékét.

A görögök például képesek voltak görbe tükörből nézni saját gazdasági válságukat: a Görög krízis című animációs film kísérőjeként így lettek az ión oszlopfőkből súlyzók, az antik büsztökből pedig gyertyák.

A franciák nemzeti konyhaművészetükre reflektáltak azzal, hogy kuktasapka formájú lámpákat küldtek, míg a környezettudatos finnek szövött papírszőnyeggel és újrafeldolgozott fából készült dizájnszékkel vesznek részt a kiállításon.

Társadalmi problémát segít megoldani a luxemburgi Jailbird kollekció: a könnyen elkészíthető táskákat elítéltek gyártják, akik ezzel a munka világába térnek vissza. A brit trónörökös esküvője nem a dizájnról lesz emlékezetes, de a helyi formatervezők természetesen feldolgozták a témát "Köszi a szabadnapot" vagy "Én is lehettem volna" feliratú dísztányérok formájában.

A befogadó dizájn szép példája az a portugál színesceruza-készlet, amely ráfestett kódrendszere révén színvakok által is használható, és csupán a tapintás segítségével is élvezhető a magyar Cocodice kockajáték.

Magyarországot a logikai játék mellett az Ivanka Beton színes térkőburkolata és egy jellegzetes, újjászületett márka, a Tisza cipő képviseli az Erzsébet téri Design Terminálban október 30-ig ingyenesen látogatható kiállításon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről.
art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés