bezár
 

art&design

2011. 10. 02.
Hogyan változtatta meg a gazdasági válság a britek lakberendezési ízlését?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Környezetbarát módon és a korábbi fellengzősséget szinte teljesen nélkülöző tudatossággal, valamint egyre kifinomultabb ízléssel rendezik be, illetve csinosítgatják otthonaikat a britek a gazdasági válságtól sújtott évek hatására.
A lakberendezési szakemberek szerint a szigetország lakói ma már sokkal tudatosabban nyúlnak a zsebükbe, ha az otthonaik alakításáról van szó, és még ilyenkor is kínosan ügyelnek arra, hogy elkerüljék a "rongyrázás" látszatát. Emellett a környezettudatosság is a lakberendezés egyik fő szempontjává nőtte ki magát.

"Négy évvel ezelőtt csak egy igazán elszánt ember érdeklődött volna a szén-dioxid tudatosságról" - mondta Meredith Bowles, a Mole Architects vállalat vezetője. "Ma már ezt mindenki elvárja" - tette hozzá. A gazdasági nehézségek ellenére a szakemberek úgy látják, hogy a britek ízlése egyre jobb és jobb lesz - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A válság előtt mindenki gondosan kivitelezett üveg térelválasztókkal akarta telerakni az otthonát. Ma a tömör falak és a nagy, négyszögletes ablakok, vagy üvegajtók alkotta egyszerű, letisztult szerkezetek dominálnak. A vásárlók igazi szakértőivé váltak az olyan környezetbarát technológiáknak, mint a földbevezetett hőpumpák, az egész házra kiterjedő szellőztető rendszerek, valamint a napelemek, és kifejezetten örülnek, ha ilyen energia-takarékos megoldásokba fektethetik a pénzüket.

A külső burkolat tekintetében öt-hat évvel ezelőtt az élőfa volt a legnagyobb divat, ma a fém, az újrahasznosított műanyag és a kerámia szerepelnek a lista élén. A padlózat tekintetében még mindig a fa a legkedveltebb alapanyag, de abból is a könnyebb, olcsóbb változat. A szőnyeg választásban is egyre több kompromisszumra hajlandóak a vásárlók. A korábbi selyem/gyapjú szőnyegek helyét átvették a viszkóz/gyapjú kombinációk, amelyek visszaadják ugyanazt a ragyogást, de sokkal tartósabbak és valamivel olcsóbbak is elődjeiknél.

A korábban gőzfürdőkkel és bőr fejpárnákkal telezsúfolt fürdőszobák mára a nyugalom és a pihenés szentélyeivé váltak, de ezzel együtt megőrizték luxus vonásaikat. A konyhákból eltűntek a rozsdamentes acélból készült berendezések és átadták a helyüket a rusztikusabb fából készült daraboknak. A munkafelületek terén a kevert és az újrahasznosított anyagok szorították háttérbe a gránit burkolatot.

Az egyszerű, semleges színű függönyrengetegek és sötétítők árnyéka helyett a britek ma már a melegebb, rózsaszín és piros színekbe öltöztetett ablakaikból szemlélik a világot. A "rideg, gyári" szürkére mázolt falak helyét átvették a színes - például a ragyogó sárga - felületek. A tapéták terén pedig a nagy, vastag geometriai minták és a japán hatást idéző motívumok kerültek az előtérbe.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Maja Lunde: Hónővér. Cser Könyvkiadó, 2019.
irodalom

A sellők fájdalma A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés