bezár
 

art&design

2011. 10. 02.
Robert Capa fotóiból nyílt kiállítás Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robert Capa magyar származású világhírű fotóriporter fotóiból nyílt kiállítás Bécsben.
A szombat este megnyílt tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből mutat be válogatást a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum. A kiállítás október 6-án tárlatvezetés keretében is megtekinthető.

A kiállításhoz kapcsolódóan az osztrák közszolgálati televízióval és rádióval (ORF) együttműködésben, a Múzeumok Hosszú Éjszakája keretében szombaton a múzeum teljes - mintegy nyolcszáz darabból álló - Capa-gyűjteményét köztéri vetítés keretében is bemutatták.

Ugyancsak a kiállításhoz kapcsolódik novemberben egy nemzetközi szimpózium. Ezen történészek és művészettörténészek nyújtanak betekintést Capa életművébe, és véleményt cserélnek arról a többször hallható vélekedésről is, amely szerint Capa leghíresebb fotói közül néhány - például A milicista halála című - megrendezett jelenetet ábrázol.

Robert Capa, a fényképészet történetének egyik legnagyobb haditudósítója volt. 1913-ban született Friedmann Endre néven Budapesten. Legismertebb képei közé tartoznak a spanyol polgárháborúról készült és a szövetséges csapatok 1944. június 6-i normandiai partraszállásakor készített fotói. Capa politikatudományt tanult Berlinben és ott kezdett el a fényképészettel foglalkozni. 1933-ban Párizsba emigrált, ott vette fel a Robert Capa nevet.

1939-ben az Egyesült Államokba költözött, a Life és a Collier,s képes magazinok haditudósítója volt. 1947-ben Henri Cartier-Bresonnal, George Rodgerrel és David Seymourral közösen megalapította a híres Magnum fotóügynökséget. A hadszíntérről tudósított 1954-ben Indokínából is, amikor egy akna kioltotta az életét.

A Robert Capa képeiből készült tárlat december közepéig látható a bécsi Collegium Hungaricum épületében.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Nagy Zoltán: Szép csendben
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés