bezár
 

art&design

2011. 10. 03.
Megváltozott az ArtDeco21 pályázat leadási határideje
ArtDeco21 - Merész forma- és anyagtársítások: Art deco a 21. században
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megváltozott az ArtDeco21 pályázat leadási határideje Az Iparművészeti Múzeum által ArtDeco21 - Merész forma- és anyagtársítások: Art deco a 21. században címmel meghirdetett pályázat leadási határideje technikai okokból megváltozott: 2011. november 23. 16 óráig várják a pályázati anyagokat. A pályázat részletes kiírását is újra közöljük, a folytatásban.
Az art deco eklektikus művészeti és design stílus az 1920-as években indult útjára és a ’30-as évekre nemzetközi irányzattá fejlődött. Minden művészeti területen megjelent a designtól az építészeten és enteriőrtervezésen át az ipari formatervezésig, a divat és ékszerek, valamint a képzőművészet és a film világáig.

A korra jellemző ipari innovációk, új anyagok is megjelentek az új tárgyakon, mint pl.: a króm és a bakelit, a technikai fejlődés pedig lehetővé tette, hogy az egyedi tárgyak mellett megjelenjen a széria, vagy akár a minőségi tömegtermelés. Az art deco ugyanakkor az elegancia és a luxus megtestesítője is volt. A tárgyakat jellemző futurista, kubista, geometrikus elemek mellett nagy reveláció volt Tutanhamon sírjának felfedezése, ami új elemekkel bővítette a stílust.


A pályázat célja:

Az ArtDeco21 pályázat az Iparművészeti Múzeum „Magyar art deco és modernizmus” című kiállítás tükrében arra keresi a választ, hogy a kortárs iparművészek és designerek hogyan tudják az art deco örökségét átvinni a 21. századi új anyagok, új technikai innovációk és tudományos felfedezések közepette. Mit jelent ma az art deco? Az 1920-as években az akkori új irányzatok dekorativitásának és a funkcionalitásának harmóniáját alakították ki a tervezők. Hogyan lehet ezt ma megteremteni a mai társadalmi környezetben? Hogyan tudnak a tervezők olyan használati tárgyakat készíteni, amelyek az art deco innovatív design hagyományait őrzik akár anyagukban, akár formavilágukban, de funkcionalitásuk és szemléletük a 21. századi környezethez igazodik?

Nincs olyan művészeti stílus, vagy irányzat, amely ne a saját korának társadalmából indulna ki. Olyan tárgyak tervezésére írták ki a pályázatot, amely az art deco eredeti törekvéseire épülve a 21. századi emberek számára teremti meg azt a harmóniát, ami az anyag, a forma és a funkció egységén alapszik. Az új, különleges anyagpárosítások és a tudományos eredmények motívumrendszerét figyelembe vevő használati- és lakberendezési tárgyak, tapéták, kellékek megteremthetik azt a hétköznapi luxust, amit a design tárgyak szeretete és használata jelent. Az art deco irányzat kortárs megjelenése lehetőséget teremthet egy olyan időutazásra, ami nem feltétlenül a múltba repít vissza, hanem a jövőnek mutatja meg a 21. század anyagait, felfedezéseit, mint ahogy a közel 100 éves art deco mesél nekünk a ’20-as ’30-as évekről. Mit mutathat egy ilyen pályázat anyaga majd 2111-ben? Erre várják a pályázat kiírói művészek válaszait!


Pályázati feltételek:

Egyének és csoportok is pályázhatnak.

Az iparművészeten belül nincs műfaji megkötés, várnak bútort, öltözetet, ékszert, tapétát, csomagolást, lakástextilt, cipőt, porcelánt, stb.

Anyagpárosításra, méretre, mennyiségre vonatkozó megkötés nincs.

Pályázni lehet egyetlen vagy több különálló alkotással, illetve kollekcióval is.

A pályázónak nem kell iparművész végzettséggel rendelkeznie, de a múzeum fenntartja a jogot a pályázók előzetes szűrésére, a pályázatra való jelentkezés elfogadása előfeltétele a pályázaton való indulásnak.

Ezért kérik azokat, akik nem rendelkeznek iparművész végzettséggel, hogy a Múzeum elérhetőségeire előzetesen küldjenek a munkáikról portfóliót.

Kérik továbbá azt is, hogy a pályázati mű beadásával – lehetőség szerint – annak fényképét is juttassák el a megadott címekre. Ennek hiánya nem befolyásolja a pályázat elbírálását.

Az elkészült alkotások a művész tulajdonában maradnak.

Lehetőség van a díjnyertes darabok árusítására is a múzeumi boltban (az alkotóval egyeztetett feltételek mellett). Ez azonban nem zárja ki, hogy a későbbiekben a pályázó alkotásait vagy azok másolatait máshol is árusítsa, illetve kiállítsa.

A pályázati elbírálás során a zsűri a kiemelkedő pályaművek gyűjteménybe vételére is javaslatot tehet – az alkotóval egyeztetett feltételek mellett.


A pályázati anyag leadási határideje:

2011. november 23. 16 óra (Kommunikációs Osztály)A pályázatok elbírálása:

A beérkezett pályamunkákat a múzeum szakértői zsűrije bírálja el december 1-ig.

A pályázat eredményhirdetése és a munkák bemutatása a karácsonyi Kreatimm vásáron (2011. december 10-11.) várható. A nyertes pályaműveket is a karácsonyi Kreatimm vásáron mutatják be, illetve a művésszel történt egyeztetés alapján a pályaművek egy részét árusítják is a múzeumi boltban, illetve lehetőség nyílik az Iparművészeti Múzeum karácsonyi Kreatimm vásárán a személyes árusításra is.


További információk , pályázati adatlap kérhető:

Szabó Eszter Ágnes (szabo.eszter.agnes@imm.hu, 456-5184)

Szabó Krisztina (kriszta.szabo@imm.hu, 456-5169, 30-749-8664)www.imm.hu/artdeco21

Iparművészeti Múzeum
1091 Budapest
Üllői út 33-37.
www.imm.hu
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

A sérülés variációi A sérülés variációi
Kontrolltól az elengedésig - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban Történelem családregényben, krimiben, versben, asszamblázsban
A Margó Fesztiválon és a 90. Ünnepi Könyvhét pénteki napján a Prae Kiadó három új kötete mutatkozott be
Sajtótájékoztató Enyedi Ildikó új filmjéről, A feleségem történetéről
Pedro Almodóvar: Fájdalom és dicsőség
A második HUBBY-est a B32-ben, június 4-én


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés