bezár
 

art&design

2011. 10. 03.
Formatervezési és design management díjak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Többek között relaxációs lebegő kabin, újragondolt dobókocka-család és egy ökoautó terve nyertek a 32. Magyar formatervezési díj pályázatán, míg a 3. Design management díjjal egy belsőépítész irodát jutalmaztak a keddi díjkiosztón a budapesti Iparművészeti Múzeumban, ahol a legjobb pályamunkákból kiállítás is nyílt.
A Magyar formatervezési díj ismét rekordot döntött azzal, hogy a 2011-es pályázatra a négy kategóriában - termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka - összesen 302 pályamunka érkezett be - mondta el a díjátadást megelőző sajtótájékoztatón Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Mint kiemelte, különösen örvendetes, hogy a nevezések közül 50 a kis- és középvállalkozói szektorból érkezett, ez ugyanis arról tanúskodik, hogy ezek a cégek is kezdik felismerni: a design nemcsak esztétikai érték, de a gazdasági sikerhez is hozzájárul. A másik biztató jelenség, hogy a kiállításon szereplő anyag több mint fele már a piacon kapható termék - fűzte hozzá.

Bendzsel Miklós elmondása szerint a formatervezési díj zsűrije elsősorban a technológiai találékonyságot, az anyagválasztást és a szociális érzékenységet értékelte a pályamunkákban, de figyelemmel voltak az újrahasznosíthatóság és a manualitás szempontjaira is.

Gaszt Attila, a Magyar formatervezési díj bíráló bizottságának tagja az idei mezőny sokszínűségére hívta fel a figyelmet. A pályázatoknál elkülöníthetők a nagyvállalatok megrendelésére és az azok nélkül készült tervek - mondta el a vállalkozó, hangsúlyozva: utóbbi csoport számára is fontos a gondos piackutatás és az üzleti terv.

Bauer András, a Design management díj bíráló bizottságának elnöke közölte: az idei kiírásra mintegy 60 pályázat érkezett, ezek közül az idei győztes, a Mobilia-Artica Kft. az egyik legnehezebb terepen, a belsőépítészet és design területén működik sikeresen.

A Magyar formatervezési díj termék kategóriájában a zsűri a Sparrowbag elnevezésű, törzsedzéshez használható homokzsákot és a Huszár András tervezte relaxációs lebegő kabint, valamint a logikai játékként, akár látássérültek által is használható Cocodice dobókockát díjazta.

A tervkategória díjazottjai Bálint Ádám sokoldalúan hasznosítható bajonett téglája, a megújuló energiára tervezett Antro Solo ökoautó és a Szabó Levente által az Electrolux számára kifejlesztett, fényjelekkel kommunikáló mosógép lettek.

Nissyoku elnevezésű, a napfogyatkozás hangulatából kiinduló lámpájával nyerte el a diák kategória egyik díját Toronyi Péter, míg a másik díjazott Domján Rajmund lett a Wamser számára tervezett formabontó háromlábú kandallójával.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kulturális államtitkárságának különdíját Goethe: Színtan című plakátsorozatával Farkas Anna nyerte, a tárca oktatási államtitkárságának különdíjait pedig háromdimenziós Radnóti-verskönyvéért Somogyi Éva, illetve filozofikus időékszer-tervéért Németh Krisztina érdemelte ki.

Könnyen sorozatgyártható kísérleti székéért részesült a Nemzeti Innovációs Hivatal különdíjában Kerékgyártó András, míg a Magyar Formatervezési Tanács diákoknak járó különdíját Ducsai Judit kapta Klocc elnevezésű, organikus filctáska-sorozatáért.

Vizuális kommunikáció kategóriában a zsűri idén nem adott ki díjat.
A pályázatra beérkezett munkákból válogató, a Design Hét keretében megnyílt kiállítás november 13-ig tekinthető meg az Iparművészeti Múzeum földszintjén.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

színház

Horror Otthon Horror Otthon
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak előadása
Vida Gábor: Egy dadogás története


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés