bezár
 

art&design

2011. 10. 04.
L. Simon László feljelentette a MAK-ot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hűtlen kezelés alapos gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) vagyonával való visszaélés ügyében L. Simon László országgyűlési képviselő (Fidesz) kedden a Központi Nyomozó Főügyészségen.
Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöki teendőit ellátó képviselő sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a MAK az egyik legfontosabb kulturális közalapítvány, amely a javarészt a szocializmus idejéből visszamaradt, jelentős művészvagyont hasznosítja és kezeli.

A kormány májusban döntött a legtöbb közalapítvány, így a MAK megszüntetéséről, melynek koordinálására miniszteri biztost nevezett ki. Mint azonban a képviselő megjegyezte, a miniszteri biztos hatáskör hiányában nem utasíthatja, csupán figyelmeztetheti a MAK kuratóriumát.

L. Simon László feljelentése szerint Sári Csaba, a MAK akkori alelnöke, később elnöke 2003-ban havi 300 ezer forintos díjért a 100 százalékban a MAK tulajdonában álló Képcsarnok Kft-vel megbízási szerződést kötött, melyet azóta többször meghosszabbítottak, Sári azonban az alelnöki, majd elnöki feladatkörébe tartozó tevékenységeken kívül munkát nem végzett.

Felmerül továbbá annak a gyanúja, hogy a Képcsarnok Kft. vagyonát és bérleményeit folyamatosan kiszervezik - tette hozzá a képviselő, aki szerint nem különíthető el a MAK és a Képcsarnok Kft. tulajdonában álló műalkotások köre, és egy szeptemberi, szúrópróbaszerű ellenőrzés szerint a műtárgyak csaknem 10 százaléka nem volt fellelhető.

Ez a tény azért különösen fontos, mert a Képcsarnok Kft. kezelésében több mint 40 ezer műtárgy található több száz millió forint értékben - hangsúlyozta. L. Simon László, akinek elmondása szerint Turi Hedvig, a kft. ügyvezetője "felelős őrzésre" nyolc műalkotást jelenleg saját lakásában tart.

Hűtlen kezelés minősített esetének gyanúját veti fel a hédervári kastély 2002-ben megkötött bérleti szerződése is, amely az ingatlan jellegéhez és bérletéhez képest rendkívül alacsony bérleti díjat állapított meg, ráadásul ezt 2009-ben 50 százalékkal még csökkentették is - közölte a képviselő, aki feljelentésében a szerződés további visszás részleteire is felhívta az ügyészség figyelmét.

L. Simon László szerint vizsgálatot igényel a MAK süttői telephelyének bérleti szerződése, a közalapítvány 99 százalékos tulajdonában álló Akadémiai Nyomda Kft. veszteséges működtetése, és az is, hogy a Képcsarnok Kft. az elmúlt években jelentős összegben számolt el kiküldetéseket dolgozói számára, akik közül némelyek sem gépjárművel, sem jogosítvánnyal nem rendelkeztek, és egyes elszámolt kiküldetések nem valósultak meg.

"Ami itt folyik, az a magyar képzőművészet kirablása, és ezt meg kell állítanunk" - fogalmazott L. Simon László, aki az MTI kérdésére elmondta: azért most tette meg a feljelentést, mert mostanra álltak össze az ahhoz szükséges anyagok.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja
art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban

Más művészeti ágakról

színház

Csontdaráló Csontdaráló
Kele Fodor Ákos: Az egyse. Comico-tragicus fekete daljáték a legnagyobb bocsánatos bűnről
irodalom

A séf ajánlata: délvidéki románc A séf ajánlata: délvidéki románc
P. Horváth Tamás A Zsolnay című regényének pécsi bemutatója
színház

Horror Otthon Horror Otthon
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak előadása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés