bezár
 

art&design

2011. 10. 05.
Lengyelország visszakapott két elrabolt festményt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszakerült a varsói Nemzeti Múzeumba két értékes lengyel festmény, amelyeket a nácik raboltak el a második világháborúban, és amelyek pár éve egy New York-i árverésen tűntek fel.
Julian Falat lengyel festő (1853-1929), az egyik legkiemelkedőbb lengyel akvarellista mesterműveit, a Hajtóvadászat Nieswiezben és a Vadászat előtt Rytwianyban című vásznakat Bogdan Zdrojewski kulturális miniszter kedden adta át a Nemzeti Múzeumnak a minisztérium épületében rendezett ünnepség keretében.

A tárcavezető elmondta, hogy a képeket ügyészségi, közigazgatási eljárás keretében sikerült visszaszerezni a New York-i lengyel konzulátus hatékony közreműködésével.

Az alkotásokat restaurációjuk és a múzeum jelenleg zajló tatarozásának befejeződése után, legkorábban 2012 májusától lehet megtekinteni - közölte Agnieszka Morawinska, a Nemzeti Múzeum igazgatója.

A képek visszaadásáról egy New York-i bíróság hozott döntést augusztus 16-án. Eltűnésük előtt a festmények a varsói Szépművészeteket Pártoló Társaság tulajdonában voltak.

2006-ban egy New York-i aukciós házban állították ki őket, de a lengyel kulturális minisztérium közbelépésére sikerült visszavonni őket az árverésről. Az alapos szakértői vizsgálat minden kétséget kizáróan megállapította a képek hitelességét.

A Hajtóvadászat Nieswiezben című akvarell egy nagyobb sorozat darabja, amely a lengyel arisztokrata Radziwill család birtokán, a fehérorosz erdőkben tartott vadászatokról készült.

A Vadászat előtt Rytwianyban című olajfestmény abban az időszakban készült, amikor a mester a Potocki család Kielce környéki birtokán időzött az 1890-es évek második felében. Varsó 1939-es német megszállása után a képet a Szépművészeteket Pártoló Társaság gyűjteményéből a varsói Nemzeti Múzeumba vitték át, onnan tűnt el 1944-ben. Díszes eredeti kerete azonban megőrződött a múzeum gyűjteményében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés