bezár
 

art&design

2011. 10. 06.
Die Welt: fotók helyett műalkotások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hiába keresték a fotókat csütörtökön kedvenc újságjukban az egyik legtekintélyesebb német országos napilap, a Die Welt olvasói, a mintegy 400 ezer példányszámú konzervatív újság ugyanis egy napra szakított a hagyományokkal, és az újságot eddig feldobó sajtófotók helyett különleges művészi alkotásokkal örvendeztette meg őket.
A csütörtöki lapban egyetlen fotó sem szerepelt, az újságot ehelyett a világhírű amerikai festőművész, a 88 éves Ellsworth Kelly színes alkotásai díszítették.

A klasszikus modern művészet egyik vezéralakjának számító Kelly összesen több mint 30 képet készített a német lap számára, egytől egyig a rá jellemző, színes - piros, kék, sárga, zöld és fekete - a geometriából kölcsönzött ábrákat.

A címlapról például nem Merkel kancellár mosolygott az olvasókra, és az oldalon más hírfotó sem volt látható, ehelyett egy öthasábos piros négyzet "gyönyörködtette" az olvasókat. Aki pedig ezek után a megszokott fotók iránt a belső oldalakon kutakodott, mindenütt az említett színekben tündöklő, különféle geometriai ábrákra bukkant.

Az 1923-ban New York államban született Ellsworth Kelly a második világháború idején az amerikai hadsereg The Ghost Army nevű alakulatánál szolgált.

Az alakulatban szolgálatot teljesítő több más művésszel együtt a német felderítők félrevezetésére felfújható tankokat, ágyúkat, teherautókat, repülőgépeket készített és terepszínű vásznakat festett.

Első egyéni kiállítását a párizsi Arnaud galériában, 1951-ben rendezte, míg első retrospektív kiállításának 1973-ban a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) adott otthont. Legtöbb festménye csak egy színt tartalmaz, képei leginkább szabálytalan formájúak, amiről most a Die Welt olvasói is meggyőződhettek.

Az újság vezetői szerint a csütörtöki szám nem csupán az olvasók, de a műgyűjtők számára is igazi csemege lesz.

Amúgy ez Die Welt immár második ilyen "világpremierje", egy évvel ezelőtt a nemzetközi hírű német festő, Georg Baselitz vette át - "képletesen" szólva - az újság fotószerkesztőjének a szerepét. 2010 október 1-én a Die Welt a fotók helyett Baselitz festményeivel jelent meg, és a déli órákra az egész országban valamennyi példányt szétkapkodták.

A német művész "szerkesztette" kiadáshoz a krónikák szerint akkoriban a The New York Times kiadója, a szenvedélyes műgyűjtő, Arthur Sulzberger is gratulált. Nem sokkal később a művész által dedikált példány egy londoni jótékonysági aukción 10 ezer fontért kelt el. Az újság ára egyébként 1,90 euró.

A Die Welt főszerkesztője, Jan-Eric Peters szerint a fotókat helyettesítő művészi alkotásokkal - ami a jelek szerint külföldön is hatalmas érdeklődést vált ki - hagyományt kívánnak teremteni. Elmondta, hogy Georg Baselitz és Ellsworth Kelly után egy idő múlva újabb művész következik. Azt azonban nem árulta el, hogy mikor és ki készíti majd az újabb meglepetést.

A csütörtöki újság a szín és a forma ünnepe - hangsúlyozta a főszerkesztő, és reményét fejezte ki, hogy azzal valamennyi olvasót - egy napra legalábbis - boldoggá tesznek. Azt azonban hozzátette, hogy pénteken a lap ismét már hagyományos fotókkal jelenik meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Frédéric Tellier: A tűzön át
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés