bezár
 

art&design

2011. 10. 06.
Ókori maja utat fedeztek fel Salvadorban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy olyan ókori maja utat fedeztek fel Salvadorban, amelyet ezernégyszáz éve vulkánkitörés temetett be.
A Cerén nevű települést Észak-Amerika Pompejijének is szokás nevezni. A falut Kr.u. 630 táján, egy augusztusi estén temette be ötméteres hamuréteggel a közeli Loma Caldera vulkán, lakosai pedig elmenekültek.

Az eltemetett falut San Salvador közelében 1978-ban fedezték fel, a helyszínen eddig a lakóházakon kívül a település "szaunáját", szentélyét és közösségi központját tárták fel - olvasható a PhysORg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

Az utat júliusban, kutatóárok mélyítése során fedezték fel a boulderi Coloradói Egyetem régészei, akik Cerén határában az egykori közösség mezőgazdasági tevékenységéről szerettek volna képet alkotni.

A két méter széles út Cerén két rituális központjához vezetett: az egyiket a feltételezések szerint egy női sámán lakhatta, a másik egyfajta közösségi ház lehetett. Az itt felhalmozott nagy mennyiségű ételből és italból ítélve a település lakói épp a betakarítási ünnephez készültek, amikor kitört a vulkán.

"Tudjuk, hogy épp az ünnepséghez készülődtek, és a közösség tagjai közül senki sem szaladt haza, hogy összegyűjtse értékeit, mivel a házak ajtait zárva találtuk. Úgy véljük, hogy a falu lakosai a központi térről ezen az úton menekülhettek dél felé, mivel a veszély észak felől közelített" - hangsúlyozta Payson Sheets antropológus professzor, aki 1978-ban felfedezte Észak-Amerika Pompejijét.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés