bezár
 

art&design

2011. 10. 07.
Új örökségvédelmi stratégia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új örökségvédelmi stratégia mutatkozik be a 26. Országos Műemléki Konferencián Baján, amelyen megünneplik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) fennállásának tizedik évfordulóját - mondta el az MTI-nek Tamási Judit, a szervezet elnöke.
Magyarországon 139. éve működik intézményes örökségvédelem, a KÖH - amely integráltan foglalkozik az örökségvédelem ügyével - megalakításának tízéves évfordulóját ünnepli.

A szervezet egyebek mellett erről a jubileumról is megemlékezik az október 14-én és 15-én tartandó konferencián, amelyet hagyományosan kétévente rendeznek meg a műemlékvédelmi ügyekben érintett összes szakmai szervezet részvételével - fejtette ki Tamási Judit.

"A kerek évforduló kapcsán visszatekintünk a múltba, de leginkább előre nézünk. Az örökségvédelemnek újra kell fogalmaznia önmagát, és mi, örökségvédők ezt annyira tudjuk, hogy már meg is tettük.

A hivatal műhelyeiben elkészült egy új kulturális örökségvédelmi stratégia, amelyet felterjesztettünk a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz. Erről a javaslatról - még az idei évben - elindul egy államigazgatási egyeztetés. Ezt megelőzően - az egyelőre még szakmai javaslat státuszában lévő anyagot - szakmai körben vitatjuk meg a konferencián.

Nagy vonalakban bemutatjuk azokat a stratégiai elképzeléseket, amelyeket a saját feladatunkról gondolunk, ezt követően az egyes részterületekhez hozzászóló kollégák részletesen kifejtik majd az egyes alpontokat, részfeladatokat, elmondják észrevételeiket és javaslatokat tesznek" - taglalta a konferencia tematikáját az elnök.

Hozzátette: a szakmai egyeztetésen szó lesz a Bajához hasonló kis és közepes méretű városok örökségvédelmi problémáiról is, ebben a részben Balatonfüred, Baja és Kalocsa illetékes szakemberei, polgármesterei fogják bemutatni saját örökségvédelmi feladataikat, valamint kifejtik, nekik mit jelent az örökségvédelem, milyen problémák merülnek fel az ő térségükben.

"Az örökségvédelemnek az elsődleges feladata a történelmi emlékek anyagi valóságban való megőrzése, ugyanis a kulturális örökségi érték történeti forrás. Ezt a forrásértéket maga a történeti anyag hordozza, egy épületről éppen úgy le lehet olvasni a történelmet, ahogyan az egy oklevélből kiolvasható. Minden korszak épülete történeti értékű.

Ennek megőrzése és karbantartása mellett azonban az örökségvédelem sokkal többet szeretne segíteni a kormányzatnak" - magyarázta Tamási Judit.

Kifejtette, szeretnék, ha az örökségvédelmi szempontok integráltan beépülnének a különböző ágazati politikákba, hozzá tudnának adni a területfejlesztéshez, a vidékfejlesztéshez, a foglalkoztatás-politikához, mert az örökségi értékeken végezett beruházásoknak meglehetősen magas a munkahelyteremtő potenciálja.

Jelenleg is folyik közmunkaprogram keretében egy örökségvédelmi mintaprojekt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tette hozzá.

A hivatal elkészítette az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódó, Széchényi Ferencről elnevezett örökségalapú fejlesztési modult, amely hasznossá tenné az örökségvédelmet az egész kormányzat számára.

Amennyiben sikerül elérni, hogy a nemzetpolitikai források egy részét örökségvédelmi célokra fordítsák, akkor egyfelől javulhat a határon túli területek műemléki állományának fizikai állapota is, másfelől a műemlékek helyreállítása kapcsán munkahelyek is születhetnének - mutatott rá Tamási Judit.

"A helyreállítási munkáknál szükség van jól képzett szakemberekre, művészettörténészekre, restaurátorokra, történészekre, így a műemlékvédelem révén magyar értelmiséget nevelünk, segítjük az ottani magyarság szülőföldön maradását" - részletezte az elképzelés magját az elnök.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés