bezár
 

art&design

2011. 10. 17.
Van Gogh valószínűleg nem lett öngyilkos
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy új életrajzi könyv szerint könnyen lehetséges, hogy Vincent Van Gogh a közhittel ellentétben nem követett el öngyilkosságot, hanem egy véletlenül elsült fegyvernek vált áldozatává: a gyilkos eszköz két, általa is ismert fiatal egyikének a kezében lehetett. A posztimpresszionizmus nagyjai között számon tartott holland festő az észak-franciaországi Auvers-sur-Oise-ban hunyt el, 1890. július 29-én, alig 37 évesen.
Steven Naifeh és Gregory White Smith a BBC jelentése szerint számtalan dokumentum alapos áttanulmányozása után jutott erre a következtetésre, többek között Van Gogh olyan leveleit is elemezték, amelyeket eddig senki nem vizsgált. Kutatási dokumentációjuk összesen mintegy 28 ezer bejegyzést tartalmaz.

A festő a falubeli Ravoux fogadóban lakott, onnan tett kirándulásokat a környező búzamezőkre, hogy megörökítse a látványt. Az általánosan elfogadott feltevés szerint egy búzatáblán történt a baleset, majd valahogy hazavánszorgott a fogadóba, ahol két nappal később belehalt sebébe.

Steven Naifeh szerint kutatásaik során hamar rájöttek, hogy Vincent Van Gogh nem akart öngyilkos lenni. Azt is kiderítették, hogy azok körében, akik ismerték a festőt, egy másik változat keringett: eszerint a művészt véletlenül találta el egy lövés, amely a közelében fegyverrel játszadozó két tizenéves egyikétől eredt. Van Gogh ismerte őket és azért vállalta magára, hogy ő lőtt, mert oltalmazni akarta két ifjú társát.

Naifeh megemlítette, hogy John Rewald történész is erre a következtetésre jutott, amikor az 1930-as években Auvers-sur-Oise községben járt, azóta pedig újabb részletek váltak ismertté, amelyek alátámaszthatják ezt a változatot. Így például korabeli feljegyzések szerint a Van Goghot eltaláló golyó görbült pályát járt be, viszont öngyilkosság esetén a töltény pályája egyenes lett volna.

"A két fiatalember egyike cowboyruhát viselt és olyan fegyverrel játszadozott, amely rosszul működött" - írják az új könyv szerzői. A faluban úgy tudták, a fiatalok azért jöttek, hogy a festővel megigyanak egy-két pohár bort. "Így a véletlen emberölés tűnik a legvalószínűbb feltevésnek". Nehéz elképzelni, hogy a két kamasznak az lett volna a szándéka, hogy megölje a művészt - szögezte le Naifeh.

Gregory White Smith ehhez hozzáfűzte, hogy Van Gogh nem akart meghalni, de "a testvére iránti szeretetből belenyugodott a végzetébe, mert úgy érezte, terhére van öccsének". Theo, aki alig hat hónappal élte túl Vincent Van Goghot, végig pénzügyi támogatást nyújtott bátyjának. Amíg élt, Vincent képeit kortársai nem vásárolták.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről
A zuhanás sokkja a MáSzínházban
Slash, VOLT Fesztivál, 2019. 06. 27.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés