bezár
 

art&design

2008. 07. 25.
Több képzőművészeti kiállítás is kapcsolódik a Biblia évéhez
MTI/Prae.hu
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több képzőművészeti kiállítás is kapcsolódik a Biblia évéhez A Biblia évéhez kapcsolódó, az ország legkülönbözőbb részein megrendezett tárlatokon elsősorban a Szentírás történeteit feldolgozó és az evangélium üzenetét illusztráló alkotásokat láthatnak az érdeklődők.
Pecsuk Ottó, a Biblia évét szervező Magyar Bibliatársulat főtitkára elmondta, hogy Vizsolyban, ahol a Károli Gáspár-féle első magyar nyelvű Bibliát nyomták, augusztus 8-án kezdődik a Biblia hete, amelynek keretében egyebek mellett az Entersion elnevezésű keresztény képzőművészeti csoport állítja ki műveit Egyenlőség címmel a faluházban.

Pecsuk Ottó felhívta a figyelmet arra is, hogy július 31-ig tekinthető meg Amit a reneszánsz embere olvasott címmel a budapesti református Ráday Gyűjteményben az a kiállítás, amelyen a Bibliák mellett bibliai témájú metszeteket, textilmunkákat is láthatnak a látogatók.    

Ugyanitt állítják ki szeptember 18-tól Karácson Gábor akvarelljeit Szent János evangéliumának történeteiről, majd még az év folyamán Hajnal Mihály grafikus bibliai ihletésű alkotásaiból is nyílik tárlat Visszatekintés és érzelmek címmel - tette hozzá.

A nyár végéig, augusztus 31-ig látható Esztergomban a Liber Librorum (Könyvek könyve) elnevezésű kiállítás a Keresztény Múzeumban, ahol egyebek mellett bibliai témájú festmények, faliszőnyegek, rézkarcok láthatók.

A Magyar Bibliatársulat főtitkára kiemelte a kalocsai főszékesegyházi könyvtárban szeptember 25-ig nyitva tartó Biblia-kiállítást, ami ugyan a könyvekre helyezi a hangsúlyt, ám a kódexekben képzőművészeti értékű alkotások, többek között a reneszánsz kori M. S. mester munkái is láthatók.

Kitért arra, hogy a könyvtár a Biblia évéhez kötődően kiadta DVD-n a szintén M. S. mester által díszített egyik legértékesebb középkori kéziratát, Szent Pál leveleit Petrus Lombardus kommentárjával. A Studiolum kiadó együttműködésével létrehozott DVD tartalmazza a XIII. századi kézirat teljes fakszimiléjét, a latin szövegek modern, kereshető átírását, valamint a levelek szövegének fordítását magyar, angol, német és spanyol nyelven.

A június 7. és augusztus 31. között megrendezett XXIV. Miskolci Grafikai Triennálén XVI-XVII. századi antwerpeni, bibliai témájú alkotások láthatók a Feledi-házban - mutatott rá Pecsuk Ottó.

Megemlítette az ELTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményéből nyílt bibliai tárgyú ősnyomtatvány- és metszetkiállítást, a Szentírás jeleneteit feldolgozó Dürer-metszetek veszprémi tárlatát, valamint a győri Corvina-kiállítást, ahol egyházi textiltárgyak és ötvösmunkák is megtekinthetők.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés