bezár
 

art&design

2008. 07. 25.
Superman mint parkolóóra?
MTI/Prae.hu
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Superman mint parkolóóra? Több mint száz képző- és iparművész tervezte meg miként lehetnének színesebbek, egyedibbek a parkolóórák - a zsűri pénteken választotta ki a nyerteseket. A pályaművek között volt Superman, autó és telefonfülke formájú automata is.
A városdekorációs művészeti pályázatot az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. hirdette meg azzal a céllal, hogy a parkolóórák külseje barátságosabbá, eredetibbé váljon, ugyanakkor felhívja a figyelmet a parkolás mobiltelefonnal történő befizetésének kényelmes lehetőségére is. 

A fiatal képző- és iparművészeknek két lehetőségük volt: készíthettek térbeli, az automaták zárt formáját megbontó alkotást (térplasztikai pályázat) vagy rajzolhattak, festhettek, fotózhattak bármit az automaták felületére (dekorációs, grafikai pályázat). 

A felhívásra több mint száz pályamű érkezett. Az előzsűrizés után 42 térplasztikai és 52 grafikai tervet értékelt a zsűri pénteken újságírók jelenlétében. 
 
Bakáts Tibor Settenkedő újságíró, kritikus, Erős Antónia műsorvezető, Szirtes János festőművész és Wahorn András festőművész kezdetben teljes csendben, önállóan választotta ki a neki leginkább tetsző öt grafikai pályaművet, majd az utolsó tíznél már hangosan értékelték, kinek melyik mű miért tetszik, illetve miért szavazná ki.  

A térplasztikai pályaművek közül 21-et kellett közösen megszavazniuk. Ezek a szobrok egyébként a Tehén Parádéhoz hasonló módon készülnek majd. A művészek azonos sémát kaptak, amelyet fantáziájuk szerint alakíthattak át. A pályaművek között volt például Superman, autó és telefonfülke formájú automata. 

"Ilyen jellegű feladatra nem kértek még fel, ezért meglepődve fogadtam, de jó érzéssel és nagyon kíváncsian jöttem ide ma, hogy milyen pályamunkák lesznek" - mondta a távirati irodának Erős Antónia. Hozzátette: "a térplasztikában gondolkodó művészek, akik fantáziájukat valóban elengedhették, azt gondolom, ötletesebbet alkottak, mint a grafikai pályázaton indulók, de kíváncsi vagyok, hogy a közönség hogyan szavaz majd". (A közönségdíjas pályaműre jövő héttől lehet szavazni a www.formabonto.hu című honlapon.)

Szirtes János, a zsűri elnöke szívesen vesz részt olyan pályázatok értékelésében, amely utcán vagy köztereken megvalósuló projektről szól. - "Fontosnak tartom, hogy a fiatal képzőművészek olyan terepen nyilvánuljanak meg, ahol befolyásolják a közvéleményt. Ez azért is fontos, mert annak a színvonala, amit itt látunk minőségileg valóban művészeti projekt, ami ellene tud dolgozni annak a mérhető vizuális környezetszennyezésnek, amiben élünk" - fogalmazott a festőművész.

A grafikai pályázat öt nyertesének alkotása összesen száz parkolóórán látható szeptemberben és októberben a főváros forgalmas csomópontjain. A térplasztikai alkotásokat az Erzsébet téri Gödör Klubban mutatják be szeptemberben.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés