bezár
 

art&design

2011. 10. 18.
Múzeumok őszi fesztiválja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kolibri Színház Bors néni című előadását idézik meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Múzeumok őszi fesztiválja keretében pénteken; a színház 20 éves történetét bemutató kiállításhoz kapcsolódva az érdeklődők Molnár Piroska, Novák János, a produkcióban szereplő fiatalok, sok dal és játék segítségével ismerhetik meg az egyik legtöbbet játszott magyar gyerekelőadást.
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban márciusig látogatható a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház húsz évét bemutató tárlat - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kiállítást a bábok, jelmezek, díszletek, fotók és más dokumentumok mellett vetítések, valamint számos interaktív program színesíti. Ezek között szervezik meg a Bors néni vendégei című rendezvényt, amelyen az érdeklődők az 1982-ben Dajka Margit főszereplésével az Egyetemi Színpadon bemutatott, s mára kultikussá vált előadást ismerhetik meg.

A Nemes Nagy Ágnes mesealakja ihlette zenés produkciót Novák János állította színpadra. A népszerű gyerekelőadásról a Magyar Televízió is felvételt készített, amely révén a Bors néni már a '80-as években országosan ismertté vált.

A darabot többek közt Máté Eta, Máhr Ági és Pásztor Erzsi főszereplésével később bemutatták Nyíregyházán, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon, Egerben, Szolnokon, Szegeden és Sopronban is, a Jókai téri gyerekszínház műsorán pedig 1994 óta szerepel, több mint 300 alkalommal játszották.

Pénteken 15 órakor Molnár Piroska, a Kolibri Színház előadásának Bors nénije, Novák János, a darab rendezője, valamint a produkcióban szereplő fiatalok részvételével sok dallal és játékkal idézik meg az előadást. A rendezvény az OSZMI Múzeumok őszi fesztiválja eseménysorozatának nyitóprogramja, amelyre a belépés díjtalan - áll a színház közleményében.

Szebényi Ágnes, az OSZMI közművelődési referense az MTI-nek elmondta: a Bajor Gizi Színészmúzeum a jubileumi kiállításhoz kapcsolódva további programokkal is várja a közönséget a Múzeumok őszi fesztiválja keretében.

Az idén az OSZMI is bekapcsolódik a Nagy rajzolás - The Big Draw elnevezésű nemzetközi programba: november 11-én várják a rajzolni, festeni szerető gyerekeket, akik a Kolibri-kiállításon látható színházi előadásokhoz készíthetnek plakátokat, jelmez- és díszletterveket. Kolibri előadások - gyerekszemmel címmel a múzeum konferenciatermét alkalmi kiállítótérré varázsolva a nap végére egy új kiállítást avatnak a gyerekek munkáiból.

A múzeum vendége lesz a Kolibri Színház október 20-án és 27-én is: színészeket, valamint az előadások létrehozásában közreműködőket, dramaturgot, díszlet- és bábtervezőt, zenei vezetőt, fodrászt, súgót látnak vendégül.

Előadásrészletek, beszélgetések, vetítések, helyzetgyakorlatok, vetélkedő, továbbá kézműves foglalkozások révén idézik föl a színházban folyó alkotómunka fázisait, területeit.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Jonathan Levine: Csekély esély


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés