bezár
 

art&design

2011. 10. 19.
Új csillagászati távcső Szombathelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új automata teleszkóppal gazdagodott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma Szombathelyen - mondta el az MTI érdeklődésére szerdán Jankovics István, az obszervatórium igazgatója.
Az együttesen 60 millió forint értékű RC-500-as teleszkópot és a hozzá tartozó nagyfelbontású Echelle spektrográfot - melyet egyetemi források felhasználásával vásároltak - elsősorban az oktatásban használják majd megfigyelésekre és a csillagok színképének elemzésére - fűzte hozzá.

Jankovics István elmondta azt is, obszervatóriumuk idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját, amelynek tiszteletére október 21-én "születésnapi ünnepséget" rendeznek, ezen adják át az új spektrográfot és távcsövet is.

A napjainkban már Szombathelyhez tartozó Herényben Gothard Jenő és testvére Gothard Sándor alapította az obszervatóriumot, észlelőnaplójukban az első bejegyzés 1881 októberében született.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés