bezár
 

art&design

2011. 10. 19.
Ötven éve indult el az első FVV típusú villamos
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötven esztendeje, 1961 októberében indult el az első FVV típusú villamos: a jubileumra emlékezve három vidéki közlekedési társaság - Debrecenben, Miskolcon és Szegeden - szerda délelőtt tíz órakor újra üzembe állított egyet-egyet a Bengáli becenevet kapott szerelvényekből.
A legendássá vált villamostípusból összesen 181 darab készült előbb a budapesti Füzesi Főműhelyben, majd később Debrecenben a MÁV járműjavítójában és a helyi közlekedési társaságnál - olvasható Németh Zoltán Ádámnak a típusról írt és a www.villamosok.hu honlapon közzétett tanulmányában.

A változattól függően három-, öt-, hat- vagy tízajtós, 21-22 méter hosszú, 23-24 tonna tömegű csuklós villamosok Budapest mellett Miskolcon, Debrecenben és Szegeden is közlekedtek. A nagy befogadóképességű, de lassú és nehézkesen gyorsuló villamosok rendkívüli módon igénybe vették, koptatták a síneket.

A Bengálikat - Debrecen kivételével - már kivonták a forgalomból. Szegeden az utolsó FVV-t 2011. augusztus 20-án búcsúztatták el, amikor átadták a 4-es vonal felújított szakaszát.

A Tisza-parti városban szerdán az utasokat és az érdeklődő villamosbarátokat a 806-os pályaszámú jármű szállította, amely 1974-ben készült Debrecenben, majd később Szegeden felújították.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.

Más művészeti ágakról

színház

Minek nevezzelek? Minek nevezzelek?
A Színház- és Filmművészeti Egyetem szinhazinevelés.SZFE című szakmai konferenciájáról
irodalom

A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között A kreativitás lehetőségei biosz és zoé között
Hajas Tibor korszerűtlen korszerűsége
zene

Etűdök gépzongorára Etűdök gépzongorára
Conlon Nancarrow, a nomád zongor
Interjú Bucsi Réka animációs rendezővel a közönség szeretetéről, Amerikáról és a női nézőpontról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés