bezár
 

art&design

2011. 10. 20.
Az LMP a József Attila-szobor elszállítása ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az LMP tiltakozik az ellen, hogy a Kossuth térről elszállítsák József Attila szobrát – jelentette ki a párt csütörtöki, a műalkotás előtt tartott sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.
A választmányi szóvivő azt mondta, a kormányzat nemcsak a téren, de az országban is az 1944 előtti állapotokat akarja visszaállítani.

Elhangzott: kabinet ugyanúgy tekintélyelvű rendszert épít ki, ahogy az 1944 előtt is történt.

A politikus József Attilát úgy jellemezte, hogy ő volt az, aki saját életével is bizonyította, a kiszolgáltatott embereknek is van létjogosultságuk a társadalomban.

Hozzátette, a szobor elszállítására egyetlen egy okot látnak, azt, hogy „amikor a fideszes törvénygyár gombnyomogató Jánosai kijönnek a parlamentből és beülnek a lézerblokkolós Audijaikba, akkor lelkiismeret-furdalásuk van, mert ez a törvénygyár a kiszolgáltatott emberek még inkább kiszolgáltatottá tételén dolgozik”.

A képviselő végül azt a félelmét is megfogalmazta, hogy József Attila szobrát ugyanúgy eltüntetik majd, ahogy „eldózerolták a hajléktalanok viskóit tegnap Zuglóban”.

Kukorelly Endre a szobor tervezett elszállítására, illetve a közelmúlt utcaátnevezéseire utalva tűrhetetlennek és felháborítónak nevezte, hogy a kormányzat ilyen mértékben beáldozza a kultúrát napi politikai célok érdekében.

A képviselő hozzátette, József Attila esetében ráadásul egészen kényes a helyzet, mert az egész magyar irodalom egyik központi alakjáról van szó.

Kormánypárti képviselők még a nyáron nyújtottak be egy olyan, a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely szerint 2014. május 31-ig át kellene alakítani a teret, a kormánynak pedig ugyaneddig ki kellene költöznie az Országházból.

Az átalakítás után, a javaslat szerint növekedne a tér parkfelülete, megoldódna az Országház megtekintésére érkező látogatók méltó fogadása. Továbbá az 1956-os tragikus sortűz áldozatai emlékének megörökítése és a téren jelenleg álló képzőművészeti alkotások méltó elhelyezése mellett visszaállítanák "a tér képzőművészeti arculatának 1944 előtti állapotát".

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Történelemleckék és egyéb történetek Történelemleckék és egyéb történetek
Margó 2019 – Szécsi Noémi: Lányok és asszonyok aranykönyve, Nádas Péter: Leni sír, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak és Kukorelly Endre: CéCéCéPé
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés